Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Gåvorna till kungen – har fått mer än 600 000 kronor

04 maj, 2021, 10:01 
Kungen Kronprinsessan Victoria

Mer än 600 000 kronor. Så mycket har kungen fått i 75-årspresent. Pengar som går direkt till Sveriges stadsmissioner.

Annons
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammalBrand logo
För Sverige i tiden! Här tillträder kungen tronen – 27 år gammal

När kungen fyllde 75 år i fredags så var det inte han som fick presenterna. På hans önskelista stod det nämligen bara en sak: Att den som önskade ge honom något skulle skänka ett bidrag till Sveriges stadsmissioner.

Både för att deras verksamhet alltid har legat kungen varmt om hjärtat och för att han har sett hur mycket bra och viktigt som de har gjort under pandemin: Äldre har kunnat hämta matpaket och barn som har haft distansundervisning men saknar internet hemma har kunnat få hjälp med det i säkra lokaler och dessutom fått ett riktigt mål mat.

Kronprinsessan Victoria volontär Delar ut matpaket Träffpunkt St Paul Stockholms stadsmission
Victoria brukar jobba extra som volontär hos Stockholms stadsmission på Södermalm.

Men Stadsmissionen har stora hål att fylla och på det här sättet hoppas kungen nu att fler som har blivit särskilt utsatta runtom i Sverige det senaste året ska kunna få hjälp och stöd.

Annons

I dag, fyra dagar efter kungens 75-årsdag, tackar Sveriges stadsmissioner för alla bidrag som har skänkts för att hedra kungen – så här långt. Men hur har det då gått med insamlingen? Hur mycket pengar har kommit in?

Ja, någon slutsumma är inte klar, men i fredags eftermiddag var insamlingen uppe i hela 600 000 kronor, och gåvorna fortsätter att strömma in.

Kungen Kung Carl Gustaf Sveriges stadsmissioner 75 år insamling
Det är många som har velat fira kungen med en gåva.

– Det är fantastiskt att så många har skänkt gåvor i samband med Hans Majestät Konungens 75-årsdag, säger Tomas Lindroos som är ordförande för Sveriges Stadsmissioner till Svensk Dam.

– Det är svårt att säga exakt vilken summa vi landar på, eftersom vi ser att fler gåvor fortsätter att komma in. Man är såklart välkommen att fortsätta skänka till stadsmissionernas viktiga arbete som behövs ännu mer nu när arbetslösheten och utsattheten ökat under pandemin.

Så insamlingen fortsätter alltså.

Kungen och kronprinsessan Victoria: Stödet till Stadsmissionen

Kronprinsessan Victoria volontär Stockholms stadsmission Delar ut matlådor
”I dag hade vi glädjen att få packa din måltid. Hoppas det smakar, ta hand om dig!” skriver Victoria på matlådorna.

Kronprinsessan Victoria är beskyddare av Stockholms stadsmission (som är en av Sveriges tio stadsmissioner) och under pandemin har hon regelbundet och i all hemlighet arbetat extra som volontär på deras Träffpunkt St Paul på Södermalm i Stockholm.

Annons

Bland annat har hon packat matlådor till dem som lever i utsatthet och ensamhet. ”Och med insamlingen hoppas kungen nu att stadsmissionerna får möjlighet att hjälpa fler behövande runtom i Sverige” hälsar hovet.

Prinsessan Estelle Prins Oscar Kronprinsessan Victoria Stockholms stadsmission St Paul Julklappsinsamling
I julas tog Victoria med sig hela familjen till Träffpunkt St Paul för att lämna julklappar till Stadsmissionens julklappsinsamling. Med sig hade de två stora lådor fulla med leksaker.

Foto: TT, Peter Knutson/Kungliga Hovstaterna, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Stockholms stadsmission/Instagram.

Annons