Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Glädjebeskedet – nu blir det tv-serie om kungahuset: "Påkostat"

26 aug, 2023, 22:00 
Vendela Lönnqvist
Så roligt!
Så roligt!

Inom snar framtid får vi ta del av Viaplays största satsning hittills – en tv-serie om norska kungahuset.

Annons
Dramatiska bilder: Här ramlar kung HaraldBrand logo
Dramatiska bilder: Här ramlar kung Harald

Konceptet är ingenting nytt – redan finns det den välkända, hyllade men också kritiserade tv-serien "The Crown" som gestaltar brittiska kungahusets historia från dagen som den numera avlidna drottning Elizabeth II tog över efter hennes pappa.

Norska kungahuset får egen tv-serie

Nu ska liknande bli verklighet i Norge.

Viaplay är i färd med en av deras största satsningar hittills – en porträttering av relationen mellan kung Harald, 86, och drottning Sonjas, 85, kärlekshistoria.

"Harald och Sonja" väntas ha premiär 2025. Än så länge fortskrider inspelningarna med skådespelarna Sindre Strand Offerdal, Gina Bernhoft Gørvell, Anders Baasmo och Anneke von der Lippe.

Kung Haralds egna ord om olyckan: ”Jag visade min...”Brand logo
Kung Haralds egna ord om olyckan: ”Jag visade min...”

Kung Harald och drottning Sonjas historia – en snårig kärleksberättelse

Det finns mycket att hämta från historien mellan Harald och Sonja. Idag har de varit gifta i över 50 år, men det var inte helt lätt att få andra omkring dem att acceptera deras relation.

Annons

Drottning Sonja, tidigare Sonja Haraldsen, kom från en borgerlig familj och var inte alls den kvinna som hovet hoppades skulle stå vid kungens sida.

Deras förhållande var omskrivet redan från starten, eftersom det ledde till en debatt om norska monarkins framtid. Traditionen löd nämligen att Norges framtida drottning skulle vara av kungligt blod – vilket Sonja inte var.

Men skam den som ger sig. Efter nio år fick Harald sin Sonja och paret födde sedan två barn, kronprins Haakon och prinsessan Märtha Louise.

Påkostad serie om kunglig kärlek

Dramaserien kommer sändas på Viaplay 2025, och huvudrollsinnehavaren Sindre berättar om känslorna inför att anta en sådan roll i ett pressmeddelande:

– Kung Harald är känd för sin grundläggande mänsklighet. Det är lätt att se hans personlighet lysa igenom institutionen, med glimten i ögat och en genuin mänsklig nyfikenhet, säger huvudrollsinnehavaren Sindre i pressmeddelandet.

Serien kommer följa parets resa under flera år, med många upp-och nedgångar.

– Berättelsen är som något ur en saga. Samhället tog tid att acceptera det nya kronprinsparet, men kärleken skulle vinna till slut. Harald och Sonja har alla ingredienser för att bli en stor internationell tittarfavorit för alla som gillar unika och genuina kärlekshistorier, säger Camilla Rydbacken, dramachef på Viaplay Group, till Se och Hör.

Annons