Grässjuka drabbar drottning Elizabeth hästar

Grässjuka drabbar drottning Elizabeth hästar

Drottning Elizabeth har alltid varit en hästälskare av rang, men en svår tragedi drabbar nu hennes flock av highlandponnyer.
5 saker som drottning Elizabeth hatar!
Slå på ljud

Ett av drottning Elizabeths största intressen har alltid varit hästar och ridning och de vackra djuren har alltid vara hennes stolthet. Sedan några år tillbaka har hon slutat visa upp sig på hästryggen, men det finns många minnesvärda ögonblick där drottningen har valt att ta sig fram uppsutten hellre än att sitta i en vagn eller bil.

Som hobby föder hon upp hästar av rasen highlandponny på ägorna vid slottet Balmoral i Skottland. Hon har gjort en riktig insats för den sällsynta rasen genom åren, bland annat genom att investera i avelshingstar så att beståndet har kunnat hållas från för mycket inavel och hjälpte till med att popularisera rasen bland britterna igen!

Hästarna drabbats av mystisk sjukdom – fem har dött

Men just nu pågår en djup tragedi i hagarna på Balmoral. På bara ett par år har flera av hennes hästar drabbats av den så kallade gräsbetessjukan, en sjukdom som drabbar hästar och är vanlig i Storbritannien, skriver Daily Express. Stuterichefen Sylvia Ormiston bekräftade i veckan att det nu är fem av drottningens hästar som gått bort av sjukdomen, två av dem var hingstar.

Drottningen rider på 14-åriga Balmoral Fern hemma på Windsors ägor.

Det är oklart exakt vad som orsakar sjukdomen, som är betydligt mer ovanlig i Sverige än Storbitannien.

– Här på Balmoral är vi redo att hjälpa till i den mån vi kan för att hitta ett botemedel mot den här fruktansvärda sjukdomen, säger hon till den brittiska tidningen British Horse Society’s Magazine.

Drottningen väljer själv vad hennes uppfödningar ska heta, och förlusten av de två hingstarna Balmoral Lord och Balmoral Hercules är ett tungt slag för det fortsatta avelsarbetet. Vi får hoppas att de lyckas reda ut vad sjukdomen beror på och på så sätt slipper fler drabbade hästar!

Foto: TT