Grattis på Fars dag alla kungliga pappor!

Idag pågår det kungligt Fars dag firande för kungen, Daniel, Carl Philip och Chris. De är ett gäng närvarande pappor som alltid sätter sina barn främst. Så här har den kungliga papprollen förändrats genom åren.

Idag är det pappornas dag och just nu pågår det firanden över hela landet. Även kungafamiljen uppmärksammar Fars dag. De stora barnen, Estelle, Oscar, Leonore, Nicolas och Alexander, har säkert ritat någonting fint på förskolan och kungen blir kanske uppvaktat med en härlig familjemiddag hemma på Drottningholm. Än så länge är det nog Victoria, Madeleine och Sofia som är hjärnorna bakom småttingarnas presenter men om några år kan de börja ta egna intiativ!

Papparollen har förändrats

Den kungliga papparollen, har liksom papparoller i stort, förändrats genom åren. När prins Carl Philip föddes, i maj 1979, (vilket var tidigare än beräknat) var pappa kungen i tyska Mainau för att fira sin släkting Lennart Bernadottes 70-årsdag. Man fick därför vänta med riksmarskalkens kommuniké, som berättade att drottningen nedkommit med ett barn, eftersom “den nyblivne pappan skulle få veta nyheten först”. Någonting sådant skulle förstås inte ske idag. Numera är de kungliga papporna med under förlossningen och både Daniel, Carl Philip och Chris har stolt och detaljerat berättat om förlossningarnas händelseförlopp. Carl Philip klippte till exempel navelsträngen och var väldigt delaktig när både Alexander och Gabriel föddes.

På prinsparets Instagram kan vi se Gabriels och Alexanders gulliga Fars dag-hälsning till pappa Carl Philip.

I Madeleine och Chris berömda Skavlan-intervju har berättat pratade prinsessan om att hennes generation kungligheter är mycket mer delaktig i barnens uppfostran, speciellt fäderna.

– Jag vet inte hur många blöjor du har bytt Chris?, frågar hon sin man i samma intervju varpå Chris svar “Massor! Tusentals!”.

Prins Daniel blev dessutom historisk när han, som första kunglighet, valde att vara pappaledig med Estelle.

– För mig var det självklart att vara hemma med mina barn. Jag tror nog att det finns många yrkesgrupper där det är en låg föräldraledighet bland män. Och det tycker jag är synd för man får ut så mycket av att vara med sina barn och lära känna dem på det sättet. Och man får en fördjupad förståelse för kvinnan som ofta tar det större ansvaret. Så jag tycker det var helt rätt att jag gjorde det. Jag ska vara pappaledig med prins Oscar också och jag ser fram emot det, sa han då.

Se våra härliga far och son-bilderna nedan:

Läs också:

Chris och Madeleine i Skavlan – läs hela intervjun ord för ord

Shoppa kungligt till Fars dag – snyggporslin designat av prins Carl Philip

Foto: IBL