Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Grattis prinsessan Birgitta – Hagasessan som går sin egen väg!

19 jan, 2019, 11:00 
Drottning Silvia firades nyligen på sin 75-årsdag och nu är det hennes svägerskas tur att bli uppvaktad. Kungens syster, prinsessan Birgitta, har födelsedag på lördag.
Annons

I helgen blir det familjekalas för prinsessan Birgitta! Ofattbart nog har det gått 82 år sedan hon föddes som andra prinsessan på Haga och precis som då väcker hennes födelsedag massor av känslor – Hagaprinsessorna är ju så inristade i våra hjärtan. Prinsessan Birgitta har en stor vänkrets och familj och kommer att bli ordentligt uppvaktad på sin födelsedag.

Prinsessan Birgitta

Birgitta Ingeborg Alice av Hohenzollern (och Sverige), född 19 januari 1937 på Haga slott som det andra barnet till prinsparet Gustaf Adolf och Sibylla och syster till kung Carl XVI Gustaf. I syskonskaran är det hon och kungen som är de sportigaste. Birgitta utexaminerades 1958 efter två års studier som gymnastikdirektör från Gymnastiska Centralinstitutet (GCI), nuvarande Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH) och fick senare samma år en tjänst som gymnastiklärare.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.
Prinsessan Birgtta

Prinsessan Birgitta är alltid lika ungdomlig, och lever som hon själv vill. Hon har exempelvis berättat att hon äter pepparkakor till frukost! Men slank och solbränd är hon och håller sig i trim med träning och glada partyn. I veckan lämnade hon solen på Mallorca för att mingla på Jontefondsgalan på Clarion Hotel Post i Göteborg.

Prinsessan Birigtta spelar golf

Golf är en sport som hon älskar och prinsessan Birgitta bor på Mallorca alldeles intill en härlig golfbana. Under sin tid utomlands har prinsessan Birgitta skaffat sig en internationell stil. Hon minglar med gräddan och åker gärna till Florida för att umgås med väninnan Mona Tumba, som ju gifte sig med Birgittas ungdomskärlek, ishockeylegenden Sven Tumba.

Annons

Mona Tumba var förstås bjuden till prinsessan Birgittas 80-årsfest på Drottningholms slott. Lill Babs var en annan kär gäst och här ser vi en bild när hon anlände till partyt. Barbro Svensson stod Birigtta synnerligen nära och mycket roligt hade de genom åren. Golf var ett gemensamt intresse dessutom.

Barbro Svensson anländer till prinsessan Birgittas 80-årsfest på Drottning Holms slott

Men tänker man på Hagaprinsessorna minns många bilder från lekstugan  och tidiga journalfilmer från Haga slott som visade fyra små prinsessor, fulla av liv, fulla av glädje. Margaretha, Birgitta, Désirée och Christina blev snabbt älskade av ett helt svenskt folk.

Annons
Prinsessan Birgitta i lekstugan på haga

Utåt sett hade de allt som krävdes för ett lyckligt liv. Men bakom fasaden på Haga pågick en kamp för att säkra tronföljden. Ännu hade ingen prins fötts. Men de fyra systrarna fick en liten lillbror till slut. När så vår nuvarande kung föddes 1946 var lyckan total.

Tragisk barndom för Birgitta

Men den blev inte långvarig. När prins Carl Gustaf döptes en junidag samma år var det sista gången familjen skulle samlas i glädje. Några månader senare begravdes deras pappa arvprins Gustaf Adolf, efter att ha omkommit i en flygolycka. Chocken var enorm när mamma Sibylla berättade för Hagasessorna att deras pappa hade gått bort, bara 40 år gammal.

Annons
Prinsessan Sibylla med familj

– Vi fick veta att han var död. Sedan talades det inte mer om saken. Carl Gustaf fick inte veta sanningen förrän han fyllde sju år. Det var vår mammas sätt att klara situationen, klara av att leva sitt liv. Vi skulle inte tala om saken. Så var det bara. Det var naturligtvis inte bra för oss barn. Det hade varit mycket bättre att få tala om pappas död, har prinsessan Birgitta sagt i en intervju.

Flyttade till Stockholms slott

Efter begravningen isolerade sig prinsessan Sibylla allt mer och Hagasessorna och arvprins Carl Gustaf kom att bo i en egen del på Haga slott tillsammans med barnskötaren Nenne Björnberg. Något som förstås har präglat deras uppväxt. Snart flyttade prinsessorna till Stockholms slott med alla barnen. Prinsessan Birgitta valde också tidigt att lämna Sverige. I sina memoarer “Min egen väg”, som gavs ut på 90-talet, konstaterar hon att livet som prinsessa på Haga var som att leva i en gyllene bur, ett slags fängelse. Det kvävde henne.

Annons
Sven Tumba och prinsessan Birigtta

Att leva utan en fadersgestalt är inte lätt för en ung flicka. Kanske var det därför som Birgitta revolterade och hade en romans med Sveriges då störste idrottsstjärna, Sven Tumba. Det var passion och de båda trivdes i varandra sällskap eftersom idrotten förenade dem. Men Sven Tumba var ingen lämplig kavaljer för en prinsessa. Under en språkresa i München träffade hon i stället Johann Georg von Hohenzollern, Hansi kallad, som kom att bli hennes make.

Birgitta flyttade till Tyskland

Efter bröllopet flyttade prinsparet till München och de fick tre barn, Carl Christian, Desirée och Hubertus. Makarna flyttade senare isär och Birgitta har de senaste åren bott på Mallorca, men hon och Hansi har förblivit gifta och nära vänner. Hansi gick bort samma dag som kronprinsessan Victoria födde prins Oscar. Hansi fördes till sista vilan i Hedingers kyrka i Sigmaringen i Tyskland.

Annons
Prinsessan Birgitta

På bilden här ser vi kung Gustaf VI Adolf, prinsessan Birgitta, prins Johann Georg von Hohenzollern (Hansi) med barnen Desirée, Hubertus och Carl Christian. Det är tidigt 1960-tal.

Idag firar Birgitta sin födelsedag. Och hon kan se tillbaka på år av både lycka och tragik, men konstatera att hon förblivit en älskad prinsessa av Sverige.

Läs mer:

Foto: TT, Tre Fotografer / IBL

Annons