Haakons stora uppoffring – för att rädda Mette-Marit

Kronprinsessan Mette-Marit är extra sårbar för coronaviruset.Haakon gör allt för att skydda sin älskade hustru.

Coronaviruset har tvingat kungahusen över hela Europa att lägga om sina planer. I Norge valde man för flera veckor sedan att ställa in eller skjuta upp alla officiella evenemang och besök för att minimera smittrisken.

En i den norska kungafamiljen är extra sårbar för coronavirusets framfart. Kronprinsessan Mette-Marit, maka till kronprins Haakon, lider nämligen av lungfibros. Det innebär att hon tillhör virusets riskgrupp.

Coronaviruset: Därför är Mette-Marit i riskgruppen

Anders Johan Stavseng är kungaexpert på norska Se og hör. Han vittnar om att många i Norge är särdeles oroliga för just Mette-Marit.

– Mette-Marit är lungsjuk och har tidigare kämpat med lunginflammationer. Lunginflammationer är också ofta det sista stadiet för coronapatienter, och familjen gör det de kan för att skydda Mette-Marit från viruset, säger Anders.

Det gör Haakon för att skydda Mette-Marit

Mette-Marit är extra sårbar för coronaviruset.

Mette-Marit är extra sårbar för coronaviruset.

Kronprins Haakon har tidigare sagt att Mette-Marit är extra noga med hygienen för tillfället.

– Hon gör som alla oss andra. Hon försöker följa råden från Folkhälsoinstitutet, har Haakon sagt.

Haakon bidrar också själv till att hustrun hålls borta från minsta tillstymmelse till smittorisk.

– Kronprins Haakon är inte satt i karantän, men han gör alla sina representationsuppdrag virtuellt. Detta för att bidra till att minska risken för att sprida smittan, och för att skydda Mette-Marit, säger Anders.

Det vet vi om hennes sjukdom

Det var i oktober 2018 som vi fick beskedet från det norska hovet. Mette-Marit hade då själv precis fått höra att hon lider av den kronisk åkomman lungfibros.

– Jag har haft hälsoproblem i flera år och nu vet vi mer om vad det handlar om, sa Mette-Marit då.

Lungfibros innebär att vävnaden kring luftrören och lungblåsorna omvandlas till stel ärrvävnad. Den drabbade får svårare och svårare att andas och tvingas i många fall till en lungtransplantation.

LÄS OCKSÅ: Otäcka beskedet om Mette-Marit – mitt i krisen