Händelsen utanför kyrkan efter Ari Behns begravning

Händelsen utanför kyrkan efter Ari Behns begravning
När Ari Behns kista fördes ut från Oslo domkyrka väntade hundratals personer för att ta farväl. Men vad som sedan hände på torget berörde många.
Annons

Begravningen av författaren Ari Behn i Oslo domkyrka innehöll många tårar när familj och vänner samlades för att ta farväl av honom.

Ett av de starkaste ögonblicken var när Aris dotter Maud Angelica, 16, höll ett nästan tio minuter långt minnestal om sin far. Med mamma prinsessan Märtha Louise vid sin sida berättade hon om hur fin han var, hur han uppmuntrade döttrarna i deras intressen – men också om hur smärtsamt det är att inte fått säga hejdå.

Annons

– Vår kära älskade pappa. Jag hoppas att du vet hur stolt vi är över dig. Över den person vi har som pappa. Du pratade med alla och hyllade alla. Du inspirerade mig så otroligt. Du gav mig så varma kramar. Du var också en glittrande diamant, avslutade Maud sitt tal.

Annons

Inte ett öga var torrt efter de känslosamma orden, och kort därpå bröt Ari Behns bror ihop flertalet gånger när han skulle hålla sitt minnestal.

Kronprins Haakon var en av kistbärarna

Efter nästan en och en halv timme i kyrkan var ceremonin slut och kistan bars ut av bland andra kronprins Haakon. Familjen Behn och kungafamiljen slöt upp utanför kyrkan i centrala Oslo när den vita kistan lyftes in i begravningsbilen. Alla kramade om varandra och många grät öppet.

Familjen hade valt att ha begravningen öppen för allmänheten, men av de 900 platser inne i kyrkan var 300 reserverade för familj och särskilt inbjudna. Istället hade hundratals personer samlats utanför Oslos domkyrka för att hedra Ari Behn, och när kistan lyftes in i bilen och kördes iväg uppstod total tystnad runt torget.

Starka bilderna utanför kyrkan

Det enda som hördes i sändningen i flera minuter var fåglar som kvittrade och några kameror som tog bilder, i övrigt var det knäpptyst och man skulle kunna höra en nål falla trots att hundratals människor var samlade mitt i centrala Oslo.

Annons

Ögonblicket berörde många, och i NRK:s direktsändning var reportrarna märkbart tagna av vad de bevittnat.

– Som ni säkert la märke till så var det så tyst på platsen runt om kyrkan att det var fotografernas blixtrar och några snyftningar. Folk stod helt stilla tills bilen var borta. Medan vi ser bilderna ur avslutningen är det nästan svårt att finna ord efter att vi sett det här. Talen från Aris dotter kommer gå in i historien.

Enligt uppgifter till NRK är det okänt var Ari Behn kommer att begravas.

FOTO: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

10 kommentarer till “Händelsen utanför kyrkan efter Ari Behns begravning”

 1. Grethe skriver: 3 januari, 2020

  Kjære vene. Nå undrer vi oss hvor dere så Hivju siden båren ble båret av Aris far Olav Bjørshol, bror Espen Bjørshol, svoger Christian Udnæs, kronprins Haakon, og nevøene Ask og Isak. Av og til kan vi sjekke, ikke bare tro vi vet.


 2. Bror skriver: 4 januari, 2020

  Det jag nu kommer att säga handlar inte om att förringa eller förminska anhörigas sorg och förtvivlan över en nära anförvants plötsliga död. Inte heller att förmena dem rätten att låta detta komma till personligt uttryck.
  Vad jag vänder mig emot är den Behnska familjens uttryckliga val att förvandla avskedet av sonen/brodern/vännen till ett offentligt och televiserat spektakel, där de själva tillskrev sig bärande roller i begravningsakten.
  Lika ensam som dottern Maud var där framme vid pappans kista, lika ensam var Ari i det ögonblick han valde att gå döden till mötes.
  Dessa enkla fakta borde ha fått familjeansvariga att besinna sig och avstå från några minuters medialt strålkastarsken och istället låtit begravningsakten äga rum “i kretsen av de närmast sörjande”.
  Det hade varit ett värdigt avslut.


  1. Helene skriver: 7 januari, 2020

   Bror.

   Tack!! detta enda ord säger stundtals allt!


  2. charlotte skriver: 8 januari, 2020

   Bror,
   Jag tror att många har väntat på dessa ord. Det är en trend idag att göra allt till upphöjda TV-sända “spektakel”. Vad kunde den norska Kungafamiljen göra för att förhindra detta? Svenska Kungafamiljen var korrekt, kan jag tycka och skickade en krans med kungligt monogram som tecken på deltagande från Sverige.


 3. Lucia skriver: 4 januari, 2020

  Kolla fakta innan ni publicerar! Kristofer Hivju var inte alls bårbärare. Det var kronprins Haakon, Aris far Olav och bror Espen, svåger Kristian och två systersöner.


 4. Margit Lindtveit Gautefall skriver: 4 januari, 2020

  Det var ikke skuespiller Kristoffer Hivju som var med og bar kisten.Det var svogeren.Han er gift med søsteren til Ari,og far til de to guttene som bar kisten i midten.


 5. anna skriver: 4 januari, 2020

  Verdig seremoni som har satt spor og særlig talen til Maud.
  ( må bare si til svensk Dam at dere har skrivet feil i artikkel, skuespiller Kristoffer Hivju er ikke med å bærer kisten til Ari, det er svogeren hans som er gift med hans søster.).


 6. Maria skriver: 4 januari, 2020

  Det som slog mig var den totala ignoransen mot Aris partner Ebba. Ingen i kungafamiljen noterade henne, alla kramade varandra, men hon stod ensam mest hela tiden. Stackars henne. Inget illa mot kungafamiljen, de har en stor sorg, men det var så ledsamt att se Ebba ensam.


  1. Grethe skriver: 7 januari, 2020

   Ikke riktig. Alle som fulgte med så blant annet at Märtha gikk bort og ga henne en lang og god klem.


  2. konsttanten skriver: 7 januari, 2020

   Ebba hade sin mamma med sig.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar