Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här är drottning Elizabeths sista viloplats – Buckingham Palace visar upp gravstenen

25 sep, 2022, 14:00 
Simon Holm Stålhand

I kyrkan vilar nu drottning Elizabeth.

Annons
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”

I måndags hölls drottning Elizabeths begravningsceremoni i Westminster Abbey innan jordfästningsandakten i Windsor.

I jättekatedralen fick totalt 2 000 gäster säga farväl till drottningen och hela landet var i sorg. Drottningen blev 96 år gammal.

Nu har drottningen förts till sin sista viloplats vid King George VI Memorial Chapel, som har markerats med en ny gravsten. Det meddelade Buckingham Palace under lördagen.

Stenen är gjord av belgisk svart marmor med bokstäver i mässing för att matcha den tidigare gravstenen. Den sitter nu i St. George's Chapel i Windsor.

Gravstenen innehåller nu födelse- och dödsdatum för George VI, Elizabeth, Elizabeth II och hennes man Philip, som dog vid 99 års ålder i april 2021.

Drottning Elizabeths gravsten
Drottning Elizabeths gravsten.

Minneskapellet beställdes av Hennes Majestät 1962 efter hennes fars, kung George VIs, död 1952, och dess konstruktion slutfördes sju år senare efter att ha designats av George Pace. Askan efter Hennes Majestäts syster, prinsessan Margaret, grevinnan av Snowdon, finns också i kapellet.

Annons

Elizabeths kista tillverkades för över 30 år sedan. Det exakta datumet då den byggdes är inte känt. Den är gjord av engelsk ek och fodrad med bly för att skydda mot fuktskador och därmed bevara hennes kropp, eftersom begravningen kommer att ske i en krypta och inte i marken. På grund av vikten krävs åtta kistbärare för att bära istället för de vanliga sex.

De närvarade i kyrkan

St. George's var platsen för drottning Elizabeths förpliktelsetjänst under måndagen, och vid gudstjänsten deltog familj, vänner och nära personal efter statsbegravningen i Londons Westminster Abbey.

När drottningen begravdes i St George's under kvällen så var det under en helt privat ceremoni för den närmaste familjen

Närvarande var drottningens fyra barn, kung Charles III, prinsessan Anne, prins Andrew och prins Edward, som följde drottningens kista när den bars in i kyrkan. Prins William, prins Harry, drottningens brorson, David Armstrong-Jones, jarl av Snowdon, och hennes kusin, prins Richard, hertig av Gloucester, var inte långt efter eftersom det markerade den sista begravningsevenemanget under måndagen.

Annons