Här är kungens drömkarriär som aldrig blir verklighet

Här är kungens drömkarriär som aldrig blir verklighet

Kungens framtid var redan utstakad och drömkarriären blev det inget av. Men som tur är, har han och drottningen hittat ett sätt att få uppleva drömmen då och då, vid sidan av det kungliga livet.

För drygt 46 år sedan gick dåvarande kung Gustav VI Adolf bort, 90 år gammal. Ansvaret förflyttades plötsligt två generationer nedåt till kronprins Carl Gustaf, eftersom hans far tragiskt avled när Carl Gustaf endast var några månader.

Han blev världens yngste kung

Gustaf VI Adolf blev regent vid 68 års ålder. Nu blev Carl Gustaf kung av Sverige, endast 27 år gammal. Världens yngsta kung. Men kung Carl Gustafs hemliga drömkarriär var inte den som väntade honom. Han hade nämligen alltid drömt om att bli lantbrukare. “Någonting inom skogs- och lantbruk” har han själv uttryckt det ett flertal gånger.

Kungen

Kungen tillsammans med några av hans många kor.

Redan som liten älskade kungen traktorer och det bästa han visste var att vara ute i naturen, vilket stämmer lika bra nu som då. Istället för frisk skogsluft spenderas många dagar innanför slottets väggar samt på resande fot. Men när de officiella uppdragen är klara sätter kungen och drottningen kursen mot Flen. Där finns deras weekendslott, Stenhammar.

Kungen

Här trivs kungen som bäst, i naturen kring Stenhammar.

Så fort de får möjlighet åker de till sitt älskade Stenhammar. Där kan de strosa runt i tofflor och vila från plikterna. Stenhammar är nyrenoverat och den vita fasaden och de tjugo rummen är i toppskick.

Stenhammars slott.

Stenhammars slott.

Här kan kungen dessutom leva ut sin dröm som bonde. På ägorna har han omkring 400 kor och han planerar att utöka som ekologisk köttproducent. Kungen var bara 19 år när han blev arrendator på Stenhammar, och han tog över arrendet efter sin farfars bror prins Wilhelm.

Kungen och drottningen tillsammans med hunden Brandie.

Kungen och drottningen tillsammans med hunden Brandie.

Kungen har tidigare berättat att han och drottningen brukar gå långa promenader i skogen med deras hund Brandie och njuta av tystnaden. Och även om han hittills inte har haft möjlighet att bli bonde på heltid, av förståeliga skäl, är det tur att Stenhammar finns som han och drottningen kan rymma iväg till för att få uppleva lantlivet.

För om kungen får välja själv, trivs han allra bäst på landet där han kan stanna till för att klia en ko eller två bakom öronen, under sina promenader med hunden Brandie.

Foto: TT