Här är Patrick Sommerlaths ”hemliga” mamma

Patrick Sommerlath mamma Michele Sommerlath

Walther Sommerlaths son Patrick Sommerlath har bott i Sverige i 33 år – men hans mamma är en riktig doldis.
Det här är Patrick Sommerlath
Slå på ljud

Att Patrick Sommerlath, 49, är son till drottning Silvias bror Walther som gick bort i förra veckan, det är det många som vet. Men vem är egentligen hans mamma?

Patrick Sommerlath flyttade ju ensam till Drottningholm och till sin faster Silvia som rotlös 16-åring när hans föräldrar skilde sig 1987. Något som innebar att han separerades från sin syster Sophie, som stannade kvar i Paris där familjen bodde.

Svaret är att Patrick Sommerlaths mamma heter Michele och är fransyska, född i Marocko. De första tio åren efter skilsmässan från Walther Sommerlath bodde hon kvar i Paris där hon hade en antikhandel. Men i slutet av 1990-talet flyttade hon till Los Angeles, där hon länge sålt retromöbler och -prylar från sitt 1 600 kvadratmeter stora (men numera coronastängda) magasin. Kundkretsen är stor och kändistät – en av dem som har varit där och shoppat är rockstjärnan Lenny Kravitz.

Patrick Sommerlaths mamma Michele Sommerlath

Men trots att Patrick lämnade sin mamma redan i tidiga tonåren, och flyttade hem till faster Silvia på Drottningholm, så har han och mamma Michele haft en fin och regelbunden kontakt:

– Vi har bott hos henne flera månader ibland, berättade Patricks exhustru Maline Sommerlath för Svensk Damtidning häromåret.

Och skulle Patrick behöva någon extra cool inredningsdetalj så är hjälpen nära: Mamma Michele – som är känd för sin parisiska chicness – säljer handplockad design från 1950-, 1960-, 1970- och 1980-talen, och bara sådant som hon själv gillar. Don Drapers svarta läderfåtölj i TV-serien Mad Men kom till exempel från henne!

– Många tänker på 1980-talet som en tid av dålig smak, men det gjordes riktiga kvalitetsföremål också. Jag hittar mer och mer intressanta saker från det decenniet, sa Michele Sommerlath häromåret i en intervju i Los Angeles Times.

Patrick Sommerlaths familj

Så Patrick Alexandre Sommerlaths mamma är alltså fransyska, och pappa Walther var tysk, medan han själv har vuxit upp i Sverige. Vad har det betytt? Ja, kanske att Patrick har blivit ovanligt internationell.

Patrick Sommerlath Maline Sommerlath Léopold Leo Sommerlath Chloé Anais

Patrick Sommerlath med sin familj. I dag är han och hustrun Maline skilda.

Hans modersmål är franska, men han pratade alltid tyska med sin pappa, och hemma med barnen är det förstås svenska som gäller. Patrick har 12-åriga tvillingarna Anais och Chloé från sitt äktenskap med Maline Sommerlath samt sonen Léopold, 18, från sitt förhållande med konstnären och skådespelaren Camilla Lundén.

Walter Sommerlaths liv – i bilder!
Slå på ljud

LÄS MER: Därför höll hovet Walther Sommerlaths död hemlig – i sex dagar

LÄS MER: Drottning Silvias uppoffring för Patrick Sommerlath

Foto: TT, Instagram.