Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Här återförenas Victoria och Daniel med familjen – efter utlandsresan

24 feb, 2024, 14:00 
Här gör kungafamiljen comeback.
Annons

Det har varit en hektisk vecka för kungafamiljen, inte minst för kronprinsessan Victoria och prins Daniel som flugit fram och tillbaka till Kalifornien.

Men nu var det dags att avsluta veckan stillsamt i Slottskyrkan på slottet.

Under lördagsförmiddagen samlades hela familjen för en fredsbön, eftersom det den 24:e februari är två år sedan Rysslands invasion av Ukraina.

Privata filmen på Estelles födelsedag • Birgitta coolast på Mallorca! • Prislappen på Victorias snackis-ring i USA – 3 kungliga snackisar från vecka 8!Brand logo
Privata filmen på Estelles födelsedag • Birgitta coolast på Mallorca! • Prislappen på Victorias snackis-ring i USA – 3 kungliga snackisar från vecka 8!

Kungafamiljen närvarar vid fredsbön för Ukraina

Syftet med fredsbönen är att ägna tankar till alla krigsoffer och be om fred till det ukrainska folket, som i två år nu upplevt våld, död och förstörelse.

Annons

På bröstfickan bär hela kungafamiljen Ukraina-märket på kavajslaget för att visa sitt stöd, och marinblått verkar varit dagens färg. På plats var även bland annat statsminister Ulf Kristersson och hustrun Birgitta Ed.

Det var prästen Andrii Linkevych och pastor i Hovförsamlingen Michael Bjerkhagen som ledde gudstjänsten, och det bjöds på musik av en kör där flera var ukrainska flyktingar.

Kungafamiljen anländer till slottskyrkan
Caisa Rasmussen/TT
Kung Carl Gustav, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia närvarar vid en fredsbön i Slottskyrkan,
Caisa Rasmussen/TT
Annons
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip
Caisa Rasmussen/TT
Kung Carl Gustav, drottning Silvia, kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prins Carl Philip och prinsessan Sofia närvarar vid en fredsbön i Slottskyrkan
Kungafamiljen på första parkett.Caisa Rasmussen/TT
Annons
Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk talar vid en fredsbön i Slottskyrkan
Ukrainas ambassadör i Sverige, Andrij Plachotnjuk talar.Caisa Rasmussen/TT

Detta är alltså andra året i rad som de närvarar vid fredsbönen i Slottskyrkan. I fjol lyste dock kungen med sin frånvaro, eftersom han nyligen opererat hjärtat.

Då hade också prinsessan Sofia en alldeles särskild roll. Det var hon som hälsade alla gäster välkomna till kyrkan, och som höll tal. Hovet avslöjade senare för Svensk Dam att Sofia faktiskt hade en av huvudrollerna under dagen:

– Prinsessan Sofia ledde arbetsgruppen som organiserade fredsbönen.

Annons

Just denna lördag kunde äntligen hela kungafamiljen sluta samman och avsluta jobbveckan ihop, och stanna upp lite extra i den hektiska vardagen. På Instagram delar prinsparet själva bilder från dagen med texten: "Idag slöt vi ännu en gång upp tillsammans i Slottskyrkan för att be för fred i Ukraina🇺🇦🇸🇪💛"

Första bilderna på Victoria och Daniel hemma i Sverige

Detta är också de första bilderna vi ser på kronprinsessan Victoria och prins Daniel på svensk mark. De har tillbringat hela veckan i San Fransisco för ett officiellt besök, och landade så sent som under fredagen.

Då var det dessutom prinsessan Estelles födelsedag, så det blev förmodligen inte mycket vila på Haga då. Onekligen imponerande, eftersom Sverige ligger 9 timmar före San Fransisco i tid. Men de kungliga proffsen Victoria och Daniel verkar vara immuna mot jetlag – eller så är de riktigt bra på att hålla masken.

Foto: TT

Annons