Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här blir Frederik tillsagd – efter bara två veckor som kung

27 jan, 2024, 13:00 
Noréa Dahlskog
Ellen Myrgård Lindén
Kronprinsessan Mary och kronprins Frederik

Kronprins Frederik har inte ens varit kung i två veckor, men får redan ett råd från en prominent kändisman...

Annons
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

Det är ingen underdrift att säga att den danska skådespelaren Claes Bang är ett namn att räkna med. Både i Danmark, här i Sverige och på den internationella filmscenen.

Många biobesökare har precis sett honom spela Kristian II, eller Kristian Tyrann, som han kallas i svenska historieböcker, i den omtalade filmen Stockholm Bloodbath och att göra sig förstådd på svenska pressträffar har inte varit några problem.

Tvärtom! Claes föredrar, tro det eller ej, svenska framför danska.

– Alltså, du vet ju hur danska är. Svenska känns mer uttrycksfullt, lite mer fysiskt. Man gör mer av konsonanterna. I danska har vi nästan inga konsonanter, det är ju bara ”æuoeø”, säger Claes i en intervju med Filmtopp.

Kändismannens uppmaning till kung Frederik

Premiären av Stockholm Bloodbath ägde rum samtidigt som Frederiks X’s kröning och Claes passar på att ge Danmarks nye kung ett litet tips, med glimten i ögat.

Annons

– Ja, vi fick en ny kung. Ingen Kristian då, utan en Fredrik. Jag har ett råd till honom, ta inte Sverige. Lämna Sverige i fred. Koncentrera dig på något annat.

Att han lärde sig svenska så snabbt kan han tacka den svenska regissören Ruben Östlund för. De arbetade tillsammans när Claes var med i succéfilmen The Square, som ju tog världen med storm och som dessutom förändrade hans liv. Claes var 50 år när The Square hade premiär och även om han varit aktiv skådespelare i många år så blev den filmen hans stora genombrott.

– The Square var ju en helt crazy grej för mig. När en film vinner Guldpalmen då ser alla den och plötsligt tittar alla på mig. Den öppnade alla dörrar för mig. Tänk att du är en vara hos en liten köpman, men så plötsligt står man på den bästa platsen i den största supermarknaden.

Claes Bang med frun Lis Bang på röda mattan
Claes Bang med frun Lis Bang Galapremiären av filmen Stockholm Bloodbath på filmstaden Sergel.

I flera intervjuer har Claes blivit beskriven som "tall, dark and handsome", lång, mörk och stilig, med sina 192 centimeter. Ordet "sexsymbol" har också förekommit.

Annons

– Jag känner mig ju inte annorlunda än förut. Jag är inte annorlunda inom mig. Vad ska jag säga? Allt som öppnar möjligheter för mig är jättebra. Och dit hör väl att kallas för sexsymbol.

Kändismannens liv med frun

Hustrun Lis-Louise Bang har synts bredvid honom på röda mattan och följer ibland med på filminspelningar. Paret möttes under en teateruppsättning 2010. Hon hade redan två barn från ett tidigare förhållande och nu har Claes liv även berikats med bonusbarnbarn.

Greve Dracula, lönnmördare i The girl in the spider's web och så nu: Kristian Tyrann. Hur kommer det sig att Claes alltid spelar bad guys?

– Nja, jag tycker inte det har något med god eller ond att göra. Är det något intressant, finns det en rörelse i karaktären så gör jag den. När man gör en straight man finns det inte lika mycket plats där. Det finns mer dynamik i bad guys. Det är lite mer galet och lite mer skoj att spela dem.

Foto: TT, Twitter

Annons