Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här bryter SVT-stjärnan mot reglerna – mitt framför Silvia

23 dec, 2023, 17:00 
Louise Wibergh Lenti

Även den mest rutinerade programledaren kan fela när det är skarpt läge.

Annons
Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”Brand logo
Kungens vägran i SVT – Silvias försvar: ”Blyghet”

Det stora jubileumsåret 2023 gav oss mängder av dokumentärer och intervjuer med vår kära kungafamilj. Vi har fått komma dem närmre och se nya sidor av den omtalade familjen som omges av mystik.

Än är jubileumsåret inte slut och i december har vi fått flera spännande julklappar i form av intervjuer med drottning Silvia. Varför?

Den 23 december är det 80 år sedan Sveriges drottning föddes, julen 1943 i tyska Heidelberg. Ett ypperligt tillfälle att minnas tillbaka på åren som varit och se nya sidor av kvinnan med det smittande leendet.

Silvias fina gest

Programledaren och TV-producenten Pernilla Månsson Colt fick den stora äran att intervjua drottning Silvia vilket går att se klockan 20.00 på SVT den 23 december eller redan nu på SVT Play.

Annons

Den är en vänlig och nästan lite fnissig stämning inledningsvis i intervjun. Vi får se hur Pernilla och Silvia kommer varandra närmre genom insikten att de bägge dricker sitt kaffe svart och att de delar födelsedag.

Innan själva intervjun sätter igång får vi se en riktigt kärleksfull gest från Silvia när hon lånar ut en av sina sminkspeglar så att både hon och Pernilla kan ta sig en sista titt på utseendet. Sann systerskap!

Pernilla Månsson Colt, drottning Silvia
Silvia lånar ut en sminkspegel till Pernilla så att de kan ta sig en sista check på utseendet innan intervjun drar igång.

Pernillas regelbrott

Intervjun flyter på. Det är en trevlig men professionell stämning och det märks att Pernilla Månsson Colt är rutinerad på sitt jobb. Plötsligt slinker det dock in två små regelbrott.

Annons

De pratar om hur det är att vara en närvarande mamma/mormor/farmor kombinerat med att vara drottning och att det inte alltid är lätt att få tiden att räcka till.

– Jag hinner inte alltid vara med när det är lucia till exempel. Ibland får.. FÅR jag vara med, säger Silvia med ett menande leende till Pernillas förvåning.

– FÅR du? svarar Pernilla med ett skratt.

Regelbrottet svischade förbi och var kanske svårt att hinna uppfatta men det är kutym att inte "dua" en kunglighet. Istället för "du" bör man säga "drottningen" eller "ers höghet". Genomgående i intervjun har Pernilla kallat Silvia för "drottningen".

Intervjun fortsätter och vid ett senare tillfälle råkar ett till "du" hoppa ut. Pernilla påpekar att Silvia inte ätit något av fikat som de har framför sig.

– Jag har ju ätit ett litet nagg medan drottningen inte tagit en enda kaka, säger Pernilla och tar en tugga till.

– Jag är koncentrerad, svarar drottningen lite finurligt.

Annons

– Ja det är bra, du har... börjar Pernilla men tittar sen ner i bordet och slår sig snabbt på benen. Hon rättar sig själv och fortsätter:

– Drottningen har historierna – jag fikar.

Pernilla Månsson Colt, drottning Silvia
Pernilla och Silvia med varsin kopp svart kaffe och sina småkakor.

Silvia med hela svenska folket

De två små regelbrotten är inget som verkar påverka Silvia det minsta. Det är trots allt vanligare nu för tiden att "dua" kungligheter.

Margareta Thorgren på hovets informationsavdelning har tidigare sagt till Dagens Media att:

– Det är helt okej att dua kungligheterna. Ofta är det läsare eller tittare som reagerar när kungafamiljen blir duade, men kungafamiljen måste vara med i sin tid.

I intervjun med Pernilla pratar de just om vad man kallar kungaparet och att benämningen "Kungen och Silvia" är den vanligaste i folkmun.

Annons

– Tänk om det hela tiden skulle heta "kungen och drottningen" det är ganska tråkigt, konstaterar Silvia.

– Ja men vänd på det, "Carl Gustaf och drottningen" säger man aldrig, utmanar Pernilla.

– Nej det säger man inte, det skulle inte jag heller säga, säger Silvia med skakande huvud.

De landar i att Silvia är en fin benämning på drottningen som nog ska ses som en komplimang och tecken på identifikation.

– Jag tar det som värme och vänskap. Jag tycker det är trevligt. Det vill jag tacka för, avslutar Silvia med sitt karaktäristiska varma leende.

Foto: SVT / Rikard Collsiöö

Annons