Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här chockar Silvia alla med orden i TV: "Herregud..."

30 mar, 2024, 14:00 
Louise Wibergh Lenti
Drottning Silvias agerande i TV väcker starka reaktioner.
Annons
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!Brand logo
Kungen och Silvia i Mexiko – se glammiga filmerna!

Drottning Silvia är eventuellt den 80-åring i Sverige som har det mest fullspäckade schemat av alla. Bara förra året hade hon över 170 offentliga uppdrag där hon reste runtom i Sverige och världen.

Silvia befann sig i Sverige, Estland, Grekland, Polen, USA och hann med hela fem vändor till Tyskland.

Silvias chockerande ord

Silvia hade som bekant en tysk far, Walther Sommerlath, och via honom fick hon med sig det tyska språket. Tyskan har hon sedan vårdat hemma i Sverige då hon och kungen återkommande pratat tyska med Victoria, Carl Philip och Madeleine under deras uppväxt.

Något som man inte alltid tänker på är att Silvia även talar flytande portugisiska. Hennes mamma, Alice Sommerlath, var trots allt brasilianska och kort efter att Silvia hade fötts flyttade familjen Sommerlath till São Paulo i Brasilien.

Drottning Silvia som liten, Brasilien
Drottning Silvia som barn med sin familj i Brasilien. Silvia sitter med sin bror Thomas på flaket på familjens bil. Mamma Alice sitter fram i bilen och pappa Walter står intill.Dana Press Photo/TT

Många av oss minns chocken och fascinationen som uppstod i höstas då Victoria höll ett tal på flytande tyska. Även om vetskapen fanns att Victoria kunde tyska var det en chock när man fick höra det live.

Annons

Samma chock uppstod 1997 när Silvia medverkade i en intervju till ett brasilianskt tv-program. Intervjun hålls på portugisiska och Silvia pratar obehindrat och avslappnat med journalisten.

Silvia får starka reaktioner

Under videon har kommentarerna strömmat in och alla är rörande överrens – Silvia imponerar!

"En drottning som måste vördas för sin utbildning, hållning och enkelhet... Gud bevare drottning Sílvia! Gud välsigne denna lysande brasilianare!" skriver en person.

"Herregud, jag är förvånad över den här kvinnan. Hur mänsklig hon är. Enkel och med en väldigt söt röst." skriver en annan.

"Jag är ingen monarkist, jag är bara ett fan av människor med denna värdighet och vänlighet, som drottning Sílvia! För fler offentliga människor som detta i vår republik!" skriver en tredje.

Drottning Silvias alla språk

Vår fantastiska drottning har en förkärlek till språk. Det var bland annat detta som fick henne att jobba med OS när det begav sig på 1970-talet. Hon talar faktiskt hela sju stycken!

Utöver svenska, engelska, tyska och portugisiska talar hon även franska, spanska och svenskt teckenspråk. Imponerande!

Det speglar verkligen hennes nyfikenhet och vilja att förstå och komma nära andra människor.

Foto: TT / Youtube Rede Minas

Annons