Här dyker Silvia upp – i över 40 år gamla plagget

Här dyker Silvia upp – i över 40 år gamla plagget

Drottningen av återbruk – ja, det är Silvia det. Och nu gör hon det igen!

Hållbart mode är mer aktuellt, och mer populärt, än någonsin. Det säger väl allt att Årets julklapp 2018 var det återvunna plagget! Förr om åren var det status, för både politiker, kungligheter och kändisar, att gång på gång ha nya plagg, nya outfits och kreationer. Att ständigt förnya sig, välja nytt. Så är det inte längre. Nu premierar man att använda samma klädsel gång på gång, man premierar att återanvända, att tänka miljövänligt.

10 kungliga brudklänningar vi aldrig glömmer
Slå på ljud

Att klä sig hållbart är, som sagt, både trendigt och helrätt, och det betyder att vår drotttning, Silvia, faktiskt är mer trendig än någonsin. För är det någon som kan det här med hållbarhet, och återbruk av gamla saker, är det just hon, Sveriges drottning. Hon är miljöintresserad, precis som resten av vår kungafamilj. Och drottningen lever som hon lär.

Hösten 2016, då drottning befann sig i Berlin, Tyskland, för att inviga Bea Szenfeld-utställningen Everything You Can Imagine Is Real, bar hon en vit skräddad dräkt. En ny sådan? Absolut inte! Den benvita outfiten hade 40 år på nacken, och drottningen har burit den flitigt genom åren. Där, i Berlin, bar Silvia dräkten för 30:e (!) gången!

Drottning Silvia om hållbart mode

I sitt tal vid invigningen berättade drottningen om en önskan hon har:

– Ingen kan göra allt, men var och en av oss kan göra lite grand. Det stora återspeglas i det lilla. Jag skulle önska att vi kunde lämna köp- och släng-samhället i traditionell mening. Föreställ er att vi alla som handlar – och vi är många – vore bättre på att återvinna och återanvända våra kläder eller som jag att använda dem oftare. Det skulle kännas bra, berättade hon.

Drottningen slog också fast att vi, alla, har ett ansvar. Inte bara för oss själva utan för kommande generationer.

– Med det växande intresset för mode ökar även våra kunskaper om hur vi kan utveckla nya klimatsmarta material samt tillverkningsmetoder som är mindre belastande för klimatet på vår jord. Vi måste bannlysa giftiga kemikalier i våra tyger, och vi måste minska den vattenmängd som används vid tillverkningen av textilierna. Det är vårt ansvar gentemot kommande generationer, sa hon i sitt tal.

Silvia återanvänder den vita dräkten – igen

Och nu gör hon det igen! Häromdagen, måndagen den 16 november, deltog drottningen vid den digitala invigningen av Tysklands fjärde barnahus, Childhood-Haus i Düsseldorf. Och där, under invigningen, fick vi återigen se den vita dräkten. En dräkt som nu har 44 år på nacken!

Denna gång var den stylad en smula annorlunda, med en blus med hög krage, bland annat.

Gillar du drottningens look? Nedan kan du klicka hem en liknande. Utgå från dräktjackan och styla den efter eget tycke och smak.

Kavaj från H&M. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Jacka från Notes du Nord. Läs mer och köp här. (länk till Wakakuu)

Jacka från Busnel. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Kavaj från H&M. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Matcha gärna med:

Blus från Stenströms. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Halsband från & Other Stories. Läs mer och köp här. (länk till & Other Stories)

Kjol i ull från Filippa K. Läs mer och köp här. (länk till butik)

Pärlörhängen från Guldfynd. Läs mer och köp här. (länk till Guldfynd)

Skor i mocka från Peter Kaiser. Läs mer och köp här. (länk till Rizzo)

Mer mode hos Svensk Dam:

Hemligheten bakom Madeleines look

Bilderna avslöjar! Här är stora likheten mellan Victoria och Sofia

Foto: TT, Kungliga Hovstaterna