Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Här gör reportern det förbjudna i direktsändning – kungens reaktion säger allt

18 mar, 2024, 10:19 
Kungen i Viaplay
Viaplays reporter Ludvig Svan gjorde det förbjudna när han intervjuade kungen.
Annons

Vår kung brinner för idrott – speciellt blågul sådan. Det var därför ingen överraskning att kungen dök upp i Falun när det hölls världscupstävlingar i längdskidor.

Där fick han sig en pratstund med Viaplays utsände reporter, den vanligtvis så professionelle Ludvig Svan. Kungen var glad och gemytlig i sändningen.

TV: Johan T Lindwall om kungens superfest: ”Otroligt – det pratar man inte bort”Brand logo
TV: Johan T Lindwall om kungens superfest: ”Otroligt – det pratar man inte bort”

– Det är jättetrevligt här. Strålande väder och fin stämning bland publiken. Jag är lite okoncentrerad, jag står så att jag ser åkarna, så man måste kolla hur det står till, säger kungen.

Annons

Reporterns egna ord om missen med kungen

Då skedde det som inte får hända. Ludvig råkade dua (!) kungen:

– Tror du att Jens Burman eller nån av de andra svenska åkarna kan slå till?

Kungen och Ludvig Svan
Här går Ludvig över gränsen!

Kungen reagerade dock inte på övertrampet, utan svarade civiliserat och eftertänksamt på frågan.

– Man ska aldrig säga aldrig. Det såg vi imorse när Frida (Karlsson, reds. anm) bröt. Hon var väldigt pigg och ville nog göra väldig mycket, men tyvärr händer saker. Vi håller tummarna. Jag har varittg här hur många gånger som helst. Det är alltid lika kul när det går ba och lika ledsamt när det går dåligt, säger kungen.

Annons

Svensk Dam har varit i kontakt med Ludvig, som själv reflekterat över sitt misstag.

– Jag insåg först i efterhand att det slank ut ett ”du” där, det var ingenting jag gjorde med mening. Men han verkade ta det hela med ro! Vi stod och pratade ett tag även utanför sändning och kungen var på ett strålande humör, säger Ludvig till Svensk Dam.

Henrik Scheutz : "Upprörd och frustrerad"

Skribenten och debattören Henrik Scheutz är en av Sveriges mest flitiga förespråkare för att man INTE ska dua kungligheter.

Ludvig Svan
Ludvig, hur kunde du?Karin Törnblom/TT
Annons

– Jag blir så upprörd och frustrerad. Det borde vara en självklarhet att man säger till om någon duar en kunglighet. Man undrar ju hur vår kungafamilj reagerar när de utsätts för samma sak. De håller god min, men de borde bli upprörda och indignerade. Utanför Norden hade varit otänkbart att det här skulle inträffa, har Henrik sagt till Svensk Damtidning om själva fenomenet.

Annons