Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Här visar Sofia sin sorg – efter drottning Elizabeths död

12 sep, 2022, 11:00 
Prinsessan Sofia

Nya bilderna visar prinsessan Sofias oväntat starka sorggest.

Annons
Sofias & Carl Philips romantiska kärleksögonblick – inför alla!Brand logo
Sofias & Carl Philips romantiska kärleksögonblick – inför alla!

Prinsessan Sofia – helt klädd i den annars ”okungliga” färgen svart.

Ja, det var vad som mötte eleverna i Rinkeby när Sofia klev in på deras skolgård i förmiddags.

En svartklädd prinsessan Sofia – efter drottning Elizabeths död
En sorgklädd prinsessan Sofia – fyra dagar efter drottning Elizabeths död.

Prinsessan Sofia bar svart blus med puffärmar. Svarta byxor. Svart skärp. Och svarta högklackade mockapumps. Det enda som lyste upp var hennes ringar.

Annons

En oväntat stark sorggest från prinsessan Sofia – med tanke på att drottning Silvia bar både lila och turkosblått när drottning Margrethe firades i helgen.

Prinsessan Sofia i svart, på Knutbyskolan i Rinkeby tillsammans med Safe Selfie Academy
Prinsessan Sofia i dagens kungliga outfit.

Svenska kungafamiljens relation till drottning Elizabeth

Men detta var förstås också ett tecken på Sofias önskan att visa respekt. Det är en oerhörd förlust som nu har drabbat den kungliga världen – och därmed också den svenska kungafamiljen.

Släktskapet mellan prinsessan Sofias svärfar kungen och drottning Elizabeth var nära – de var bryllingar, men också två rutinerade statschefer som följts åt under årens lopp. Eller som hovets informationschef Margareta Thorgren har uttryckt saken: ”Det är starka band.”

Annons
Kungen drottning Silvia drottning Elizabeth
Kungaparet väntas båda närvara vid drottning Elizabeths begravning nästa måndag.

Dagens Sofia-uppdrag handlade dock om helt andra saker – nämligen om en av hennes personliga hjärtefrågor: Det viktiga arbetet med att stoppa unga från att bli kränkta – eller utsatta för brott – på nätet.

Prinsessan Sofia har teamat ihop sig med Safe Selfie Academy och organisationen Inte till salu – och nu besökte de Knutbyskolan i Rinkeby tillsammans. Med från hovet var även Sofias sekreterare Anita Söderlind.

Prinsessan Sofia med Knutbyskolans rektor Holger Everitt och Caroline Engvall och Teija Bervokk från Safe Selfie Academy
Prinsessan Sofia på Knutbyskolan i Rinkeby tillsammans med Safe Selfie Academy

Bilderna visar att det var hög stämning, trots det mörka ämnet: Alla fick lära sig hur man ska agera för att stötta kompisar i utsatthet, enligt ledorden ”Lyssna – Stötta – Slå larm”. Prinsessan Sofia och gänget från Safe Selfie Academy var mycket tydliga med att markera att ansvaret alltid ligger hos de vuxna.

Annons
Prinsessan Sofia i Rinkeby med Safe Selfie Academy
Finbesök på Knutbyskolan i dag!

– jag har faktiskt lärt mig mycket i dag – av er. Så det vill jag tacka er för. Jag kommer att ta med mig många av de väldigt kloka saker som ni har sagt, sa prinsessan Sofia när det sedan var dags att vända hem.

Prinsessan Sofia och Safe Selfie Academy

Safe Selfie Academy är ett brottsförebyggande utbildningsprogram för skolor. ”Vi ger unga insikter, kunskap och verktyg för att undvika att utsättas på nätet – men också för att inte utsätta andra för brott” skriver man på sin hemsida.

Foto: TT.

Annons