Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hårda kritiken efter kungens beteende – Victoria påverkad: ”Vägrar förlåta”

04 jan, 2023, 15:01 

Kungen uttalande möts nu av massiv kritik.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Grundlagsändringen som gjorde att det äldsta barnet ärver tronen oavsett kön påbörjades när kronprinsessan Victoria föddes 1977. Däremot trädde den inte i kraft förrän tre år senare.

7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Prins Carl Philip, som då var ett halvår gammal, hade fötts som kronprins och Sveriges blivande kung. När titeln togs ifrån honom och fördes över till Victoria var kung Carl Gustaf inte alls nöjd med beslutet.

Trots att det nu gått 43 år sedan grundlagsändringen genomfördes, har kungen fortfarande inte släppt titeländringen. I en ny intervju med SVT beskriver han det som både ”märkligt” och ”knepigt”.

Annons
Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf tycker än idag det var fel att prins Carl Philip med av med kronprinstiteln.

Johan T Lindwall: ”Inte speciellt roligt”

Kungens uttalande har fått stenhård kritik. Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall tycker att kungen borde släppt beslutet vid det här laget och i stället fokuserat på Victorias framgångar.

– Victoria tycker nog inte det är speciellt roligt att höra kungens ord. Ända sedan låg ålder har hon förberetts för att en dag bli statschef och drottning av Sverige – ett jobb hon tagit på väldigt stort allvar, säger han till Svensk Damtidning.

Annons
Drottning Silvia, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria
Drottning Silvia, prins Carl Philip och kronprinsessan Victoria julen 1980, samma år som Carl Philip förlorade kronprinstiteln.

Hovet krävde ny intervju

Efter intervjun ringde hovet upp SVT och bad om att få en ny intervju, eftersom ”det behöver förtydligas vad kungen anser om successionen”. Men inte heller då hade kungen ändrat åsikt.

I stället verkar han vilja förtydliga att relationen mellan Victoria och Carl Philip är fortsatt god så här 43 år senare och att det inte finns något ond blod mellan dem.

– Jag har inte uppfattat att det är några problem mellan syskonen. De tar det bra sinsemellan. Men hon är ju väldigt engagerad, självfallet. Det har jag ju förstått.

Annons

”Skydda denne man från sig själv?”

På flera kultursidor hörs kritiska röster. DN:s Åsa Beckman har bland annat reagerat på kungens ord: ”Hon är ju väldigt engagerad, självfallet. Det har jag ju förstått”.

”Lyssna på distansen i sista meningen! Här har vi ett praktexempel på en pappa som identifierar sig med sin son, som ömmar för honom och är lättad över att grabbens självkänsla inte skadats allt för mycket, men som inte ser sin dotter”, skriver hon och fortsätter:

Annons

”Hallå hovet, kan ni skydda denne man från sig själv?”.

Prinsessan Sofia, prins Carl Philip, prins Daniel och kronprinsessan Victoria
Kronprinsessan Victoria och prins Carl Philip verkar ha en bra syskonrelation 43 år efter beslutet.

”En förälder som inte förlåter”

Även Expressens kulturkritiker Jens Liljestrand har reagerat på kungens beteende. Han är dock lite mer återhållsam i sin kritik och tycker att det finns något mänskligt i kungens reaktion.

”Här är det en kung som ständigt skuffas undan, kringskärs och till slut får finna sig i att riksdagen stökar i hans eget hem och ändrar hierarkin mellan hans barn”‚ skriver han och anser att det finns något uppfriskande i kungens mångåriga ilska.

”Det är en glimt av något djupt mänskligt i en annars uttråkat slätstruken fasad. Det har knappast med en reaktionär kvinnosyn att göra (även om en sådan nog inte kan uteslutas). Det handlar om en förälder som inte förlåter”.

Foto: TT/SVT

Annons