Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemliga listan avslöjad – de åt privatmiddag med kungen: "Det blev mycket..."

14 okt, 2022, 15:00 
AvIbraheem Alsalman

Nu vet vi vilka som närvarade i Göteborg när kungen och drottningen var på besök!

Annons
Silvias chock ute på sjön – båten lyfter!Brand logo
Silvias chock ute på sjön – båten lyfter!

Statsbesöket från Nederländerna är över för den här gången. Kung Willem-Alexander och drottning Máxima tillbringade tre dagar i Sverige.

De första två dagarna, tisdag och onsdag, spenderades i Stockholm. Och den sista dagen spenderades i Göteborg innan planet lyfte tillbaka till Nederländerna.

Under besöket i Göteborg tog kungligheterna elfärjan från elfärjan Eloise från Lindholmen science park till Stenpiren.

När de anlände blev det sång och mat.

Kung Willem-Alexander bjöd på fistbumps och leenden när han hälsade på de som samlats för att få en glimt av kungligheterna. Hans maka Máxima fick ta emot blommor från nyfikna barn.

Därifrån väntade en kort promenad till landshövdingens residens för en lunch tillagad av stjärnkocken Stefan Karlsson. På den västkustpräglade menyn fanns gravad svensk ryggbiff, torskrygg och äpple med kanelbulleglass, rapporterar Expressen.

Annons

Hemliga listan avslöjad – de åt privatmiddag med kungen: "Det blev mycket..."

Men den nyfikne undrade förstås vilka som fick möjligheten – och inbjudan – att närvara med våra kungligheter när de var på besök.

Nu vet vi svaret!

Vid samma bord som nederländska drottning Máxima satt Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande. Samtidigt kunde Landvetterchefen Anna Strömwall konversera med sin bordsgranne, kung Willem-Alexander, det skriver Expressen.

– Det var helt fantastiskt, säger Susanne Nejderås till tidningen och poängterar att hon fick möjligheten att sitta till bords med Máxima och prata om deras gemensamma intresse för mode och design.

Ett 80-tal personer var bjudna. Många med framträdande roller inom Göteborgs näringsliv, akademi och politik.

Vid kung Carl Gustafs bord satt:

Deliang Chen, klimatforskare på Göteborgs universitet, Ebba Josefson Lindqvist, Projektledare på AI Swedens ”Data Factory”, Bengt Van Loosdrecht, Nederländernas ambassadör i Sverige och Roger Vahnberg, Vice vd på Västtrafik.

– Det var väldig trevligt, det blev mycket diskussioner om vad plagg kan göra och vilka möjligheter det finns med textiler. Maten var väldigt god så klart, det var fint på alla sätt och vis. Lite fisktema, som det brukar vara i Göteborg, säger Susanne Nejderås, textilstrateg vid Borås science park.

Annons