Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Hemliga planen för Victoria om kriget når Sverige – pågår bakom stängda dörrar

31 mar, 2024, 13:00 
Vendela Lönnqvist
TT
Vad händer med kronprinsessan Victoria i krigstider?
Annons

Sedan månader tillbaka höjdes beredskapen i Sverige till följd av kriget i Ukraina, det svenska inträdet i Nato och en osäker omvärld.

Victorias viktiga ord – i Bangladesh: ”Borde vara…”Brand logo
Victorias viktiga ord – i Bangladesh: ”Borde vara…”

Hemliga övningen med simulerat krigsscenario

När både ÖB och regeringen gick ut och meddelade att "det kan bli krig i Sverige" har många passat på att förbereda sig genom att både läsa på och bunkra upp med mat och nödvändigheter.

Även Regeringskansliet, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten och Försvarsmakten har förberett sig genom en hemlig krigsövning den 13 mars, där ett simulerat scenario som ”innehöll ett väpnat angrepp och svåra samhälls­omstörtningar” utfördes.

Men slottet då?

Det innebär kungens roll i krigstider

Kungen spelar ju faktiskt en enormt stor roll vid krigstider, även om han inte besitter någon politisk makt. Enligt talmannen Andreas Norlén är det snarare hans "enande kraft" som är statschefens allra viktigaste jobb under både säkra som osäkra tider.

Annons

Även hovets informationschef Margareta Thorgren är enig med talmannen:

– Statschefens främsta uppgift är att stötta Sverige och alla människor som bor och vill leva i Sverige. Det är kungens grunduppdrag, oavsett kris eller krig. Det är en styrka att han är en stark och opolitisk symbol för landet, särskilt i en krigssituation, säger hon i en intervju med Aftonbladet.

Kungliga planen vid krig

Så självklart finns det en detaljerad och nu uppdaterad plan på hur saker ska gå till på kungliga slottet vid ett eventuellt anfall, även om den är hemlighetsstämplad.

– Vad jag kan bekräfta är att vi har ett nära samarbete med regering och riksdag i den här typen av planering. Och den har efter den ryska invasionen aktualiserats på ett annat sätt än vad den kanske har gjort tidigare. Det har lett till att vi har mycket kontakt i säkerhetsfrågor, säger riksmarskalk Fredrik Wersäll.

Annons

Riksmarskalken går inte in på var exakt kungen kommer befinna sig i landet vid en liknande situation, men vad som kan vara säkert är att han behöver infinna sig nära regeringen.

Victoria och kungen reser aldrig tillsammans

Men kronprinsessan Victoria då? Hon är ju trots allt tronarvinge. Även hennes roll är essentiell om Sverige skulle ingå i krig.

Det är sedan gammalt att kungen och kronprinsessan inte får resa i exempelvis samma flygplan eller samma bil, ifall en attack eller en olycka skulle inträffa. Än viktigare blir det vid skarpa samhällslägen, menar Fredrik Wersäll.

– Det är väldigt viktigt att man säkrar att statschefen och tronföljaren har möjlighet att verka i en krissituation. Det blir särskilt viktigt i en väpnad konflikt. Så självklart ingår tronföljaren i den planering vi har.

Både kungen och Victoria är ständigt uppdaterade på den senaste planen, utvecklar riksmarskalken, och menar att kungligheterna är informerade även i lugnare tider.

Annons