Hemligheten bakom kungens utspel om corona i SVT

kungen kritiserar coronapandemin

Kungen kritiserar den svenska hanteringen av coronapandemin. Uttalandet i SVT väcker starka reaktioner men Johan T Lindwall berättar vad som egentligen ligger bakom utspelet.

Kungen chockade alla när han i en förinspelad intervju med SVT väljer att kritisera den svenska coronastrategin.

– Jag anser att vi har misslyckats. Vi har ett stort antal som har avlidit och det är fruktansvärt. Det är något som vi alla lider med, säger han i programmet Året med kungafamiljen.

LÄS MER: Kungen kritiserar Stefan Löfven

Kungen kritiserar Sveriges hantering av coronapandemin

– Man tänker på alla familjemedlemmar som råkat ut för att inte kunna ta avsked av sina avlidna familjemedlemmar. Jag tror att det är en tung och traumatisk upplevelse att inte kunna ta ett varmt avsked.

Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall kommenterar kungens uppseendeväckande uttalande i SVT:s Morgonstudion. Och förklarar varför kungen uttrycker sig som han gör.

– Det är ingen som kan misstolka vad hans budskap här. Här har han gjort ett uttalande i form av statschef och det är ett uttalande som kommer ha stor påverkan.

– Kungen och drottningen tillhör ju riskgruppen och även prins Daniel, som är njurtransplanterad. Det är väl antagligen så att kungen har kommit till en gräns. Han har antagligen varit så frustrerad över att sitta och titta på. Han tycker personligen själv och med sin egen familjen i åtanke, kanske inte som statschef, att det är frustrerande att det inte fungerar, säger Johan T Lindwall.

Foto: TT