Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hemligheten kring prins Philips testamente – då avslöjas detaljerna

09 aug, 2022, 14:00 
AvSimon Holm Stålhand

Vi kommer att få vänta länge...

Annons
Här är sista bilderna på prins Philip – avslöjar svåra tiden före hans dödBrand logo
Här är sista bilderna på prins Philip – avslöjar svåra tiden före hans död

Det har gått över ett år sedan prins Philip gick bort, 99 år gammal. Det var närmare bestämt den 9 april förra året.

Hela Storbritannien sörjde prinsens bortgång – men allra svårast var det såklart för drottning Elizabeth, 96, som varit gift med prinsen i 73 år.

Pandemin gjorde dessutom så att man fick anpassa begravningen – alla behövde bära munskydd och hålla avstånd. Snabbt spreds bilder på en mycket ensam och sorgsen Elizabeth inne i St George's kapell.

Turerna kring prinsens testamente har varit många sedan han dog. I september förra året beslutade man, efter ett möte i brittiska Högsta Domstolen, att ge det värdefulla dokumentet en sekretesstämpel i hela 90 år framöver.

Kort därpå togs frågan upp igen, när brittiska tidningen The Guardian protesterade mot att medierna hölls utanför när beslutet fattades.

"Lagen dikterar att människors testamenten ska offentliggöras när de dör. Detta sker för att se till att testamenten uppfylls, för att förhindra bedrägeri och upplysa alla som kan finnas nämnda i dem", argumenterar tidningen bland annat.

Annons

Hovrätten gav The Guardian tillstånd att överklaga i januari, och det skulle komma ett slutgiltigt besked gällande detta i juli.

Nu har beslutet kommit.

Beslutet kring prins Philips testamente

Prins Philips testamente kommer att vara hemligt i minst 90 år för att skydda drottningens "värdighet och ställning", har högsta domstolen slagit fast. Det skriver flera medier.

Det har varit normen i över ett sekel att domstolarna, efter att en äldre medlem av kungafamiljen har dött, uppmanas att försegla deras testamente. Det innebär att det, till skillnad från de flesta testamenten som beviljats bouppteckning, inte kommer att vara öppet för allmänheten. Det kommer att finnas en privat process om 90 år för att avgöra om den kan öppnas.

Utfrågningen av ansökan om att försegla testamentet hölls också privat i juli av Sir Andrew McFarlane, den högsta domaren i familjedomstolarna. Han hörde argument från advokater som företräder hertigens egendom och åklagaren, regeringens främsta juridiska rådgivare, och publicerade sitt beslut på torsdagen.

Annons