Hemligheten om Dianas mamma avslöjad – efter 52 år

Hemligheten om Dianas mamma avslöjad – efter 52 år
Prinsessan Diana var en fantastisk mor åt sönerna Harry och William, men relationen till Dianas egen mamma blev aldrig riktigt bra och slutade i katastrof.
Annons

Prinsessan Diana förtrollade en hel värld när hon gifte sig med prins Charles och blev en del av den brittiska kungafamiljen. Men äktenskapet gick inte som planerade och de skiljdes åt 1996. Dianas liv fick ett abrupt slut när hon 1997 avled till följd av en bilolycka. Den tragiska nyheten kablades ut och mångas tankar gick till Dianas två söner, William och Harry, som förlorat sin älskade mamma.

Dianas föräldrar skiljde sig

Diana stod väldigt nära sina söner och det märks inte minst när William och Harry talar om sin mamma i intervjuer då och då. Men hur var egentligen Dianas förhållande till sina egna föräldrar?

Annons
Annons

Dianas mamma Frances gifte sig med Dianas pappa John år 1954. Paret fick fem barn tillsammans och Diana var näst yngst i syskonskaran. Frances och Johns äktenskap var ingen dans på rosor och när Diana var sju år skiljdes föräldrarna efter oräkneliga uppslitande gräl.

Frances lämnade hemmet i ren vrede och en plågsam vårdnadstvist följde. Under tiden tog flera olika nannies hand om barnen och två år senare skickades Diana iväg till en internatskola. Diana beskrev själv sin barndom som “olycklig” och “ostabil”.

Annons
Diana och Frances
Diana tillsammans med sin mamma.

Efter att Dianas mormor hade vittnat till pappans fördel fick han ensamvårdnad om barnen, och de två yngsta, Diana och hennes lillebror Charles, placerades hos pappa John. Dianas mormor hade sagt i rätten att Frances var en dålig mor som inte gav sina barn den uppmärksamhet de förtjänade.

Mamma Frances gifte om sig med sin tidigare älskare, som varit en av de bidragande faktorerna till att äktenskapet med John tog slut. Även John gifte om sig, till Dianas förtret då hon var pappas flicka och helst ville ha honom för sig själv.

Dianas och Frances relation blev aldrig bra

Diana fortsatte ha kontakt med sin mor Frances även om de inte bodde tillsammans, men relationen dem emellan blev aldrig riktigt bra igen efter den turbulenta tiden i familjen. När Diana skulle skilja sig från Charles 1996 började det dala rejält. I maj 1997, samma år som Diana dog, talade Frances ut i en intervju med Hello! och avslöjade både det ena och det andra om dottern som bidrog till att förhållande blev sämre.

Annons

Det sista samtalet mellan Diana och Frances ägde rum fyra månader innan bilolyckan. Då ska Frances ha skällt ut Diana efter noter och sagt rasistiska saker om Dianas nye pojkvän. Efter att samtalet var slut sa Diana till sin vän och tidigare butler Paul Burrell att hon aldrig ville tala med sin mor igen.

Frances
Frances, i hatt, på prinsessan Dianas begravning.

Och så blev det. Fyra månader senare fick Frances ett nytt samtal, denna gång var det polisen som berättade att hennes dotter hade dött, endast 36 år gammal, i en bilolycka tillsammans med sin pojkvän.

Frances själv gick bort i sviterna av Parkinsons 2004, 68 år gammal. Hon hade själv valt vilka blommor som skulle ligga på kistan, vilka låtar som skulle spelas och framförallt: vilka som inte var välkomna i kyrkan, däribland Dianas ex-make prins Charles.

Annons

Foto: TT

Mer om svenska och internationella kungligheter, societet och kändisar från oss på Svensk Damtidning:

Dela på:

4 kommentarer till “Hemligheten om Dianas mamma avslöjad – efter 52 år”

 1. Snorkfröken skriver: 4 januari, 2020

  En adlig familj behöver, först och främst, en son (eller flere). Familjen Spencer fick flere döttrar förrän en son föddes. Och att det föddes döttrar var hustrun skyldig – enligt vad man tänkte ännu på 1950-talet. Diana var den tredje dottern. Det gammalmodiga tänkesättet hjälpte inte att bygga ett gott förhållande.


 2. Cissi skriver: 4 januari, 2020

  Inget nytt alls.


 3. Kristina skriver: 7 januari, 2020

  Trams! Inga hemligheter alls! Hur kan ni påstå något sådant? Detta har ju varit känt väldigt länge!


 4. Bror skriver: 7 januari, 2020

  Nej, snälla ni!
  Lady Frances valde inte “låtar” som skulle spelas på den egna begravningen.
  Hon valde musikstycken och psalmer.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Laddar