Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Kika in! Hemma hos Victoria och Daniel på Haga slott

03 dec, 2020, 11:18 
AvAnnaClara von Hofsten
Hemma hos kronprinsessan Victoria och prins Daniel på Haga slott
Familjen samlad framför öppna spisen i en av salongerna. Notera hur fint Rio ligger i soffan bredvid Estelle!
Vi passade på när kronprinsessfamiljen önskade glad advent och tog en titt bakom kulisserna på Haga slott.
Här finns hela 13 (!) toapappershållare – tur då att Victoria och Daniel fick mängdrabatt. Men vi hittade också en massa spännande historia – Haga slott byggdes faktiskt som en jättelik barnkammare, medan föräldrarna bodde i ett eget slott bredvid. Följ med på rundvandring!
Annons
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!Brand logo
Se kronprinsessfamiljens hälsning – Estelle önskar glad första advent!

Visst var adventshälsningen från Haga slott helt underbar? Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, prinsessan Estelle och lillprins Oscar (som ursöt pepparkaksgubbe!) önskade oss alla en glad advent från sofforna framför öppna spisen.

Än en gång fick vi en spännande titt in i kronprinsessfamiljens privata hem på Haga slott. Och faktum är att det börjar bli en del bilder inifrån Haga nu – kanske särskilt under pandemin har familjen varit generösa med att skicka fina hälsningar till folket.

Estelle bakar pepparkakor med Daniel
Estelle bakar pepparkakor hemma i miljonköket som går i lantlig stil. Notera kaffepannan i koppar och mjölkkrukorna i bakgrunden – kanske kommer de från släkten i Ockelbo?

Slottet hade stått öde

Och visst förstår man att Victoria, Daniel och barnen trivs i sitt fina, nyrenoverade slott! Hit flyttade familjen hösten 2010, efter en omfattande renovering och modernisering. Slottet var nämligen både slitet och omodernt – det hade ju i princip stått öde ända sedan prinsessan Sibylla 1950 lämnade idyllen på Haga och flyttade till Stockholms slott med sina fem barn; prinsessorna Margarta, Birgitta, Desirée och Christina samt kronprins Carl Gustaf.

Annons
Prins Oscar fyller ett år
Oscar, 1 år, smaskar tårta i den sociala delen, med soffor, luftiga gardiner och bordlampor. Och så ballonger, dagen till ära!

– Det här är ju en renovering som har gjorts, eftersom slottet var lite slitet tidigare, sa hovets dåvarande informationschef Bertil Ternert.

Marmorn hade fel nyans

Haga slott består av 42 rum fördelade på 1 550 kvadratmeter boyta. Renoveringen bekostades av Statens fastighetsverk som äger slottet, och gick loss på 46 miljoner kronor. Då ingick förstås några smärre misstag, som att ett golv samt marmorn i ett av badrummen hade fel nyans – då var det bara att byta ut!

Annons
Matsalen på Haga slott
I den stiliga matsalen kan det specialtillverkade bordet dras ut i rummets hela längd.

Bara köket kostade närmare en miljon kronor och är av märket Kvänum, med bänkar av Carraramarmor och en exklusiv spis av märket AGA med grill och tre ugnar. Enbart spisen kostade 105 000 kronor, men så är den också en favorit hos det brittiska kungahuset.

Det händer även att Daniel och Victoria sitter i matsalen och jobbar ihop – här i ett videomöte.

Rabatt på toapappershållarna

I badrummen finns toalettpappershållare och handdukskrokar i krom från företaget Badex, som importerar exklusiva VVS-produkter från Europa. Kronprinsessparet fick 15 procents rabatt på de 13 toalettpappershållarna, som egentligen kostade 1 384 kronor styck.

Annons

Prinsessan Madeleine var med och valde tapeter, och notan hos det anrika tapetföretaget Björklund & Wingqvist hamnade på 40 000 kronor. Det vackra gamla parkettgolvet slipades upp till sin forna glans, men på drygt 150 kvadratmeter valde man att lägga nytt golv i amerikansk ek.

Kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och prins Daniel
Och här ser vi familjen i biblioteket för några år sedan, framför de platsbyggda bokhyllorna.

Säkerheten blev dyr

Ett omfattande snickeri-, spackel- och måleriarbete har givetvis också genomförts för att fräscha upp slottet. Till detta kommer byggnadsarbeten som byte av avloppsstammar, tekniska el- och VVS-installationer samt brandskyddsåtgärder, till en kostnad av 16,7 miljoner kronor. Ungefär lika mycket kostade säkerhetsarbetena.

Annons
Biblioteket på Haga slott
Vy över det hemtrevliga biblioteket med öppen spis i Älvdalsporfyr. I hörnet ser vi Daniels skrivbord.

Inredningsarkitekten Helena Belfrage stod bakom det eleganta innanmätet, medan Jan-Erik Ellfolk på White arkitekter ansvarade för själva byggnaden. Slottet är statligt byggnadsminne vilket innebär att dess karaktär ska bevaras, och förändringar i byggnaden får endast göras efter godkännande av Riksantikvarieämbetet.

Mycket var redan ”förstört”

Men Haga slott hade redan genomgått två stora renoveringar och omgörningar; på 1860-talet för prins August och prinsessan Teresia, och på 1930-talet för prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla. Därför är det inga historiska interiörer man möter, utan rum där detaljer från flera skeden är kombinerade och mycket har tillkommit under det senaste århundradet. Historien om Haga slott skiljer sig för övrigt från de övriga kungliga lustslotten. På exempelvis Drottningholm byggdes ett slott som kom att omges av en vidsträckt, detaljplanerad slottspark.

Annons
Gustav III:s paviljong
Ser du Haga slott – eller ”Barnens palats” – bakom träden? Här, i Gustav III:s paviljong vid strandkanten, bodde föräldrarna. Men det blev för trångt när tredje barnet anlände, och lösningen blev alltså ett slott till (!).

På Haga var det tvärtom – här var den naturromantiska parken det primära. Denna park försågs undan för undan med byggnader av skiftande karaktär. Och visste du att den eleganta byggnad vi idag känner som Haga slott ursprungligen uppfördes som ett komplement till ett annat slott? Det var i samband med att Gustav IV Adolf och drottning Fredrika fick sitt tredje barn – man ansåg då att familjen inte längre rymdes i sitt lustslott vid Brunnsvikens strand, Gustav III:s Paviljong.

Annons

Ett eget slott till barnen!

Man beslöt därför att i närheten uppföra ännu ett slott, främst avsett för barnen, som enligt gällande etikett skulle ha en våning vardera trots sin späda ålder. En slags jättelik barnkammare, alltså!

Inredningen på Haga slott
Stora entréns inredning binder samman parkmiljön med interiörerna i huvudvåningen. Fotokonsten föreställer en tavla med motiv från Drottningholms slott och en med motiv från Ockelbo.

Gustav IV Adolf gav den kände arkitekten Carl Christoffer Gjörwell i uppdrag att rita en modern bostad i italiensk villastil vid Brunnsviken i Hagaparken. I maj 1802 påbörjade man arbetena med grunden, och redan innan året var slut (!) stod byggnaden under tak. År 1805 fullbordades inrednings- och målningsarbetena och huset förbereddes för inflyttning. Slottet kallades ursprungligen för Barnens Palais, men kom senare att kallas Drottningens paviljong.

Annons

Användes som hem för krigsbarn

Från 1820-talet användes Haga som kungligt sommarslott, men det upphörde i samband med första världskriget. Slottet användes under en period som hem för barn som blivit hemlösa på grund av kriget.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels vardagsrum
Vardagsrummet har en modern och ombonad inredning som domineras av Ralf Turanders fotografi med motiv av böcker från Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet i Stockholm

Det dröjde sedan ända till 1932 innan Haga slott åter blev samlingspunkt för en kunglig familj – denna gång som permanentbostad för arvprins Gustav Adolf och prinsessan Sibylla. Men innan paret flyttade in genomgick slottet förstås en omfattande renovering, ombyggnad och modernisering, präglad av de nya enkla arkitekturideal som med funktionalismen hade kommit till Sverige på 1930-talet.

Annons
Vacker eldstad på Haga slott
Stora salongens eldstad bär ätterna Bernadottes och Sachsen-Coburg-Gothas vapen eftersom den sattes in i samband med renoveringsarbetena på 1930-talet, då prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla skulle flytta in.

Prinsessan Sibylla har gjort avtryck på öppna spisen

De få bevarade ursprungsdetaljerna dämpades ner genom övermålning (!) noch för att åstadkomma större och slätare väggytor revs några dörrpartier i stora mittsalongen. En hel del av 1800-talets kakelugnar togs bort och ersattes med öppna spisar – det är därför stora salongens eldstad bär ätterna Bernadottes och Sachsen-Coburg-Gothas vapen.

Stora salongen på Haga slott
Stora salongens öppna spis, med ljuslyktor och privata bilder på barnen, är nästan lite överbelamrad men ger en hemtrevlig känsla.

Efter renoveringen påminde interiören mer om en elegant, modern villa än om ett slott. Och det dröjde inte länge innan slottets salar fylldes av glada skratt och trampet av små fötter – här föddes ju prinsessorna Margaretha, Birgitta, Desirée och Christina samt lillprins Carl Gustaf, vår nuvarande kung.

Annons

Familjen tvingades lämna idyllen

Men det lyckliga familjelivet fick som bekant ett abrupt slut när arvprinsen 1947 omkom i en flygolycka. Tre år senare lämnade prinsessan Sibylla idyllen på Haga och flyttade in till Stockholms slott med sina fem barn.

Kronprinsessan Victoria
Ännu ett foto från Stora salongen, men ser du skillnaden? Här har Victoria gjort precis som vi andra – rensat undan pryttlar när det är dags för ”riktig” fotografering!

Slottet stod sedan mer eller mindre tomt under en lång tid, även om det från 1964 fungerade som bostad för gäster till den svenska regeringen. Men 2009 återlämnades dispositionsrätten till kungen, och slottet blev åter bostad åt en kunglig familj – denna gång det nyförlovade paret Victoria och Daniel och så småningom även deras barn Estelle och Oscar. Snart fylldes ”Barnens Palais” åter av skratt och spring från levnadsglada barn. Cirkeln var sluten.

Annons