Hemska beskedet för prinsessan Margaretha i England

Prinsessan Margaretha har haft en tuff tid i England där restriktionerna och nedstängningarna varit många. Nu kan prinsessan drabbas av ytterligare ett bakslag.

Slå på ljud

Sedan 57 år tillbaka har kungens äldsta syster, prinsessan Margaretha, bott i England. Hon är inte den som är intresserad av det kungliga strålkastarljuset. I byn där hon bor, utanför staden Chipping Norton, ett tiotal mil från London, är det bara hennes närmsta grannar som vet att hon är svensk prinsessa.

Prinsessan Margaretha liv under pandemin i England

Trots att hon gillar att hålla låg profil har det under pandemin nått en ny nivå då England varit ett av de hårdast drabbade länderna.

– Margaretha lever i ”splendid isolation” i sin brittiska lilla by, och hennes söner Ed och James är väldigt gulliga och hjälper henne med sånt som behövs, berättade en av hennes bekanta för Svensk Dam i våras.

För cirka en månad sedan hävdes de flesta restriktionerna i landet och mycket har gradvis kunnat återgå till det normala. Britterna har legat i framkant vad gället vaccinationer så prinsessan Margaretha är troligtvis en av de som är fullt vaccinerade.

Hagasessorna.

Jonas Ekstrmer/TT

Nya virusvarianten kan drabba prinsessan Margaretha

Men nu är det möjligt att landet, och andra delar av världen, möts av ytterligare ett bakslag. Sedan Covid-19 bröt ut har viruset utvecklat en rad olika varianter, och nu har ett nytt upptäckts vilket bidrar till att smittspridningen återigen ökat, och att det finns risk för en ny våg.

– I många länder där man har kommit ännu längre i vaccineringen än Sverige har man ändå sett en kraftig smittoökning den senaste tiden. Bland annat tänker jag på Israel, Storbritannien och USA, säger Tove Fall, professor i molekylär epidemiologi vid Uppsala universitet till SVT Nyheter.

Prinsessan Margaretha – inte varit i sverige sedan 2018

Enligt Läkartidningen kan den nya virusvarianten även smitta de som är fullt vaccinerade. Och brittiska i news menar att om smittspridningen ökar så pass mycket att vården blir överfull kan nya restriktioner införas.

Detta skulle innebära att prinsessan Margaretha får vänta ytterligare innan hon får återförenas med sin familj. Senast vi såg henne var när prinsessan Madeleine döpte sin yngste dotter Adrienne i Slottskyrkan på Drottningholm i juni 2018.

Foto: TT

LÄS MER: Prinsessan Sofias syster Lina väntar barn – stor lycka i familjen Hellqvist

LÄS MER: Meghans nya beteende sågas: ”Fruktansvärt vidrigt”

LÄS MER: Prinsessan Marie av Liechtenstein drabbad av stroke – vårdas på sjukhus