Nu finns det en ny version av appen - uppdatera din app genom att klicka här

Nu finns det en ny version av appen på Google Play Store - uppdatera din app där!

Hemska beskedet från Furuvik – Victorias favoritapa kan finnas bland de döda

Hemska beskedet från Furuvik – Victorias favoritapa kan finnas bland de döda

Kronprinsessan Victorias favoritapa Santino bor på Furuvik.

Kronprinsessan Victorias 5 bästa outfits
1:30

Efter reklamen: Kronprinsessan Victorias 5 bästa outfits

(1:30)

Slå på ljud

Den ofattbara händelsen på Furuviksparken fortsätter att chocka Sverige. Under gårdagen rymde tre schimpanser från hägnet ut till parkområdet. Strax efter att jakten inleddes lyckades ytterligare två ta sig ut.

Tre av dem schimpanser som rymde har skjutits ihjäl. Den fjärde uppges vara skadeskjuten, och under onsdagen hade zoot ännu inte gått ut med vilka av parkens sju schimpanser som avlivats.

– Vi vet inte i nuläget vilka schimpanser det rör sig om. Det är en pågående situation men så fort vi vet mer kommer vi att delge, säger informationschef Annika Troselius till Svensk Dam i onsdags.

Victorias favoritapa bor på Furuvik

En av schimpanserna som bor på Furuviksparken är Santino, en individ som har en speciell koppling till både kronprinsessan Victoria och prinsessan Madeleine.

Han ligger nämligen bakom flera konstverk, varav två ägs av kungligheterna.

Santino fann sin talang när han kom till Furuviksparken från München zoo och tvingades sitta i karantän. I tristessen försågs han med målarfärg och med tiden blev han så pass skicklig att han till slut kunde sälja sina tavlor för 10 00 kronor styck.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel

Kronprinsessan Victoria äger en av schimpansen Santinos tavlor.

Pontus Lundahl/TT

Chockbeskedet till Victoria – skakas av uppgifterna om dödsfallet: ”Vi vet inte i nuläget”

Hemska beskedet

Victoria har som bekant en förkärlek till djur och schimpanserna är inget undantag. När hon på sin 25-årsdag skänkte 100 000 kronor till Sweden Chimpanzee Trust gav Santino henne en tavla som tack.

Dagen efter den fruktansvärda händelsen har Furuviksparken fortfarande inte fått kontroll på läget. De vet fortfarande inte hur schimpanserna lyckades rymma, eller vilka av schimpanserna som skjutis ihjäl.

”Vilka individer det är som vi har tvingats avliva väntar vi fortfarande på att få helt bekräftat. Det är viktigt att det blir rätt och vi återkommer så fort vi kan”, skriver djurparken på sin hemsida.

Schimpanser flydde från Furuviksparken under onsdagen

Under onsdagen flydde flera schimpanser från Furuviksparken, varav tre sköts ihjäl. OBS! Schimpansen på bilden har inget med händelsen att göra.

David J. Phillip

Foto: TT