Hemska sorgen för prinsessan Märtha Louise – mitt under julförberedelserna

20 dec, 2020, 17:12 
Prinsessan Märtha Louise bär på en sorg. Den plågar henne mitt under julförberedelserna.
Annons
Hör hela Ari Behns dotters gripande farväl
Hör hela Ari Behns dotters gripande farväl

Prinsessan Märtha Louise och hennes döttrar Maud Angelica Behn, Leah Isadora Behn, Emma Tallulah Behn får ingen vanlig jul i år. Dels lever de med en pandemi som begränsar möjligheterna att umgås med nära och kära. Men deras familj bär också på en särskild, egen sorg, som blir extra aktuell i och med julfirandet.

Det var nämligen på juldagen 2019 som Märtha Louises exman, Ari Behn, valde att ta sitt liv. En enorm tragedi, och julen kommer självfallet att bli en bitterljuv påminnelse om familjens stora förlust.

Prinsessan Märtha Louise i sorg – ett år efter Ari Behns död

Men den norska kungafamiljen är väl medveten om detta. Därför har de tänkt till lite extra, för att kunna stötta Märtha Louise. Anders Johan Stavseng, kungaexpert på norska Se og hör, berättar mer.

– I år kommer julen att bli tung för Märtha och de tre barnen. Vanligtvis turas Märtha och kronprins Haakon om att besöka kungaparet på Kongsseteren. I fjol tillbringade Märtha och barnen julen hos kungaparet. Det kommer de att göra i år också. För kungafamiljen är det viktigt att barnen och Märtha ska ha det bra, och därför har de bestämt att kronprinsparet firar med Mette-Marits familj på Skaugum i år också, säger Anders.

Annons

Så ska de hedra Ari Behn

Märtha Louise och hennes döttrar har inte skytt sorgen som ämne, utan istället pratat om Aris död offentligt vid flera tillfällen. De bearbetar sin sorg tillsammans, istället för att hålla den inom sig själva.

– Eftersom den 25 december blir årsdagen av Ari Behns död kommer kungafamiljen troligen att besöka Ari på Vår Frelsers gravlund i Oslo. De kungliga besöker varje år det kungliga mausoleet på Akershus slott, där kungafamiljen ligger i sarkofager. Det är möjligt att de besöker Ari Behn samtidigt, säger Anders.

– Det är osäkert om kungafamiljen kommer att gå till kyrkan på julafton, som de brukar. På grund av coronasituationen får man i Norge bara vara 50 personer i en och samma kyrka.

Annons