Hemskt besked till Joachim efter stroken – så blir hans framtid

Prins Joachim

Prins Joachim har fått ett hemskt besked om framtiden.

Prins Joachim hade ett dramatiskt 2020.

Under en semester i franska Toulouse drabbades han plötsligt av en blodpropp. Han fördes med ilfart till sjukhus där han vårdades på intensivavdelningen i flera dygn.

Några dagar efteråt kom ett positivt besked från det danska hovet.

“Efter de senaste dagarnas inläggning och behandling på intensivavdelningen är det nu läkarnas bedömning att prins Joachim inte får fysiska följder eller andra men som en följd av stroken”, skrev hovet i en kommuniké.

Nytt dråpslag för prins Joachim

Prins Joachim

Joachim lyckades tack och lov återhämta sig. I november gjorde han för första gången sedan sitt insjuknande en längre intervju.

– Formen är god, sa han till danska DR.

– Men jag måste säga att det fortfarande är något jag arbetar med... och så kommer det att vara i lång tid framöver.

För Joachim verkar motgångarna avlösa varandra. Nu rapporterar danska Se og hör att hans inflytande vid det danska hovet kommer att bli kraftigt minskat.

När prins Christian fyller 18 kommer kungahuset att förpassa Joachim till periferin.

– Då kommer de inte att ha någon användning för honom, säger kungaexperten Sören Jakobsen.

– Prins Christian kommer att göra det ännu svårare för Joachim, för Christian är tronföljare, vilket gör Joachim till en sekundär figur i kungahuset.

"Klockan klämtar"

Joachim arbetar just nu som försvarsattaché vid den danska ambassaden. Men han skulle gärna ha en betydligt viktigare roll inom monarkin, menar Sören.

– Det är drottningen och kronprinsparet som fått honom att dra sig undan och ta jobbet i Paris. Han inser att klockan klämtar.

– Drottningen vill inte frånta honom apanaget, för hon har ju själv sett till att flytta honom till utlandet, så då vill de inte också ta bort hans apanage. Och Joachim hade blivit sur om han bara fick en vanlig lön. Men om han varit en ärans man, så hade han själv frånsagt sig det. Men hans relation till pengar är rätt flexibel.

LÄS MER: SVT-profilernas förvandling – åren efter mystiska avhoppen

LÄS MER: Herman Lindqvist avslöjar sanningen om exfrun – efter splittringen

LÄS MER: Skandalerna, bråket och kaoset i Nyhetsmorgon