Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist: ”Kungens sätt att markera mot Akademien”

07 dec, 2018, 20:00 
Kungen visar sitt tydliga missnöje. Så säger experterna om vår nyhet att kungen stoppar halva kungafamiljen från Svenska Akademiens högtidssammankomst.
Annons

Svensk Damtidnings nyhet om att kungen nu väljer att strama upp kungafamiljens närvaro vid Svenska Akademiens högtidssammankomst har väckt stor uppmärksamhet. Och de bedömare som vi talat med under dagen är eniga:

Kungen visar sitt tydliga missnöje med Akademiens djupa kris.

Svensk Damtidnings expert Herman Lindqvist och chefredaktör Johan T Lindwall.
Svensk Damtidnings expert Herman Lindqvist och chefredaktör Johan T Lindwall.

– Ja, det måste man självklart säga är en markering från kungens sida som visar på irritation och missnöje med alltihop, säger Herman Lindqvist som är Svensk Damtidnings expert på kunglig historia.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

– Det är klart att kungen inte vill sitta där med hela hovet och låtsas som om ingenting har hänt.

Våra bedömare är eniga: Svenska Akademien förtjänar inte den legitimitet som det skulle ge om hela kungafamiljen närvarar vid högtidssammankomsten.
Våra bedömare är eniga: Svenska Akademien förtjänar inte den legitimitet som det skulle ge om hela kungafamiljen skulle närvara.

– Så det är en markering, helt enkelt. Och om man ska skoja till det lite så kan man ju säga att ”om inte de kommer dit allihop, så kommer inte vi heller”.

Annons

– Å andra sidan kan jag garantera att de i kungafamiljen som nu slipper gå är glada och tacksamma, för det är en otroligt trist tillställning, i väldigt obekväma kläder. Och för den som inte förstår språket, som Chris O’Neill, måste det ju vara helt olidligt.

– Jag var där själv en gång, jag tror att det var första gången som Chris var med, och jag led med honom, verkligen.

Kanske inte helt fel att få slippa gå? ”Det är en otroligt trist tillställning” säger Herman Lindqvist.

Herman Lindqvist får också medhåll av Svensk Damtidnings chefredaktör Johan T Lindwall:

– Jag är övertygad om att detta är kungens sätt att markera efter allt som har skett det här året kring Svenska Akademien.

– Det har de senaste åren varit en självklarhet att hela svenska kungafamiljen samlas och avslutar det officiella kungliga året med Svenska Akademiens högtidssammankomst.

Annons

– Det är därför förvånande att varken prins Carl Philip med prinsessan Sofia och prinsessan Madeleine med maken Chris O’Neill nu kommer närvara.

– Kungen kan inte i sin roll som statschef uttala sig offentligt om vad han tycker om det som har hänt kring Svenska Akademien. Men hans markering att låta stora delar av familjen stanna hemma kan ingen missa. Inte ens akademiledamöterna.

Kungen, kronprinsessan Victoria och prins Daniel vid Svenska Akademiens högtidssammankomst. Nu sätter kungen ner foten om kungafamiljens närvaro.
Kungen sätter ner foten.

I veckan genomförde Svensk Damtidning också en unik Sifo-undersökning om Nobelpriset och hela 6 av 10 svenskar gav där sin hårda dom efter alla turer kring Svenska Akademien. Över 60% av de tillfrågade tycker att anseendet kring Nobelpriset har tagit skada av alla turerna i Svenska Akademien.

Läs mer:

Foto: Patrik C Österberg, TT

Annons