Herman Lindqvist: "Norska kungahuset är inte som andra"

Herman Lindqvist: "Norska kungahuset är inte som andra"
NU GRATIS

Kungen vann med bred marginal

Den fjärde i norska tronföljden, trebarnsmodern prinsessan Märtha Louise, reser runt med sin schaman. De talar med änglar, blommor, träd och hästar och verkar lyckliga. Kung Harald uppges vara glad att dottern har hittat en ny pojkvän. Norges kronprins Håkan gifte sig med en ensamstående kvinna, Mette-Marit, med liten son. Kvinnan kom ur en miljö där kungligheter sällan visar sig. Kungen sa stopp. Kronprinsen sa; det blir hon eller så går jag. Det blev hon. De verkar ha det bra tillsammans nästan tjugo år senare.

Kronprinsessans öltörstige far gifte sig med en stripteasedansös, brodern satt i fängelse för misshandel. Fadern är död och begraven sedan 2007 och brodern fri sedan länge. Norska monarkin är 1000 år. Inledd med Harald Hårfagre, men det norska kungahuset är bara drygt 100 år. Sedan medeltiden styrdes Norge från Danmark eller Sverige. Kung Harald var den första prinsen som föddes i Norge på 600 år.

Vid unionsupplösningen med Sverige 1905 hölls en folkomröstning om republik eller monarki, kungen vann med bred marginal. Den valde danske prinsen och hans brittiska prinsessa flyttade in i ett glest möblerat ganska förfallet slott, som inte förbättrats sedan mitten av 1800-talet. Den norska monarkin är således Europas enda folkvalda och den yngsta, bara tre kungar har suttit på tronen.

“Dagens kungahus har således inte särskilt många hovtraditioner att falla tillbaka på”

Dynastin har ett långt namn som låter som en järnvägsresa: Schleswig- Holstein- Sonderburg-Glücksborg. Familjen har släkttrådar till de svenska, belgiska och brittiska kungahusen men det är 90 år sedan en ”äkta” kunglighet blev ingift i familjen. Dagens kungahus har således inte särskilt många hovtraditioner att falla tillbaka på, därav toleransen mot familjemedlemmarnas spretiga livsval.

Tronföljden är tryggad för efter kronprinsens dotter och son kommer Märta Louise och sedan hennes tre döttrar med förre äkte mannen Ari Behn. Gifter hon sig och får barn med shamanen bör de också bli norska tronarvingar. Mette-Marits medförda son i boet är dock inte tronarvinge. Han är mest känd för att han dejtar en fotomodell.