Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist om händelsen under Victorias och Daniels bröllop – kommer fram 12 år senare: "Katastrof"

23 sep, 2022, 12:43 
Kronprinsessan Victoria, prins Daniel och Herman Lindqvist

I tolv år lyckades man hålla det hemligt.
Nu uttalar sig hovexperten Herman Lindqvist för första gången om det som hade kunnat sluta i en bröllopskatastrof.

Annons
Tillbakablick: Här möter Victoria & Daniel folkets jubel efter bröllopet 2010!Brand logo
Tillbakablick: Här möter Victoria & Daniel folkets jubel efter bröllopet 2010!

Det bjöds på ett sagolikt bröllop den 19 juni 2010. Kronprinsessan Victoria och prins Daniel skulle svära varandra evig tro och kärlek. På gatorna hade folk samlats för att bevittna bröllopskortegen och festligheterna.

Kronprinsparet möttes av applåder och vilda hurrarop när de rullade fram med vagnen. Säkerhetsarbetet var enormt och drygt 2000 poliser arbetade under arrangemanget. Ett bröllop av den här kalibern ville ingen missa.

Men mitt i all glädjeyra arbetade polisen frenetiskt med ett flygplan som hade dykt upp på en av deras skärmar. Luftrummet var stängt och de befarade att det rörde sig om en eventuell terrorattack.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel
Kronprinsessan Victoria och prins Daniel åker bröllopskortege.

Polismästarens ord: ”Några sekunder”

Ingen visste vilken stress och press polisen befann sig under. Polismästare Michael Fetz, som skrivit boken ”Insats pågår”, berättade att han hade 9/11-attackerna från 2001 färskt i minnet.

Annons

– Jag är bara några sekunder från att fatta beslutet. Att uttala ordern ”Skjut ned planet!”. Just då får vi kontakt med piloten som genast vänder, sa Michael Fetz till Expressen.

Planet, som först upptäcktes på Lidingö, var då på väg rakt mot kortegen, som just då befann sig vid Nybroplan. Det var bara en hårsmån från att glädjen byttes ut mot tragedi.

Michael Fetz
Michael Fetz har jobbat över 40 år som polis och var den som var nära att fatta beslutet om att skjuta ned planet under kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop.

Herman Lindqvist: ”Katastrof”

Historiken och Svensk Damtidnings hovexpert Herman Lindqvist tror att det rörde sig om en stackars förvirrad pilot som var helt omedveten om att hen befann sig i stängt luftrum.

– Det var tur att det slutade så väl, det hade ju kunnat bli en enorm katastrof om han hade blivit nedskjuten. Polisen säger ju att de var bara några sekunder från att skjuta ned planet, det hade blivit en enorm katastrof mitt i bröllopsyran, säger Herman Lindqvist till Svensk Damtidning.

Annons

”Hela tiden mellan liv och död”

I efterhand har kronprinsessan Victorias och prins Daniels bröllop beskrivits som ett sant sagobröllop. Den bilden hade kunnat vara helt annorlunda om polisen skjutit ned flygplanet.

– Det hade blivit en enorm uppståndelse och lagt sordin på stämningen. Det var ju ett fantastiskt bröllop, allting var ju så bra och som ett sagobröllop. Det visar ju hur svin-nuddande nära det hela tiden är mellan liv och död. Vilken sekund som helst kan vad som helst hända, man tänker inte på det.

Herman Lindqvist
Herman Lindqvist säger att bröllopet hade kunnat sluta i en katastrof.

”Lyckats hålla det hemligt”

Herman Lindqvist jobbade själv den dagen och satt uppe hela natten för att bevaka bröllopet. I tolv år lyckades man hålla det okända hotet hemligt.

– De har lyckats hålla det hemligt hela tiden. Det kom inte fram någonting om detta då. Jag var uppe hela natten och höll på med bevakningen och satt uppkopplad. Inte ett knyst om detta.

– För en gångs skull lyckades de hålla en hemlighet.

Foto: TT

Annons