Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Okända hotet mot Victorias och Daniels bröllop – sekunder från att sluta i dödlig tragedi

13 sep, 2022, 12:43 
AvPer Lidholm

Victoria och Daniels bröllop var nära att sluta i en total tragedi!

Annons
Ewa och Olle Westlings debut i offentligheten!Brand logo
Ewa och Olle Westlings debut i offentligheten!

Den 19 juni 2010 stod Sverige stilla. Kronprinsessan Victoria gifte sig under pompösa former med sin Daniel Westling i centrala Stockholm. Bröllopet direktsändes i SVT och närmare en halv miljon människor hade begett sig ut i huvudstaden för att se parets storslagna bröllopskortege.

Det var onekligen en dag i romantikens tecken och bland annat prins Daniels känslofyllda tal till sin nyblivna hustru var en av händelserna som etsade sig fast i mångas minnen.

– Störst av allt är kärleken. Victoria jag älskar dig så, utbrast prinsen i sitt hyllade bröllopstal.

Men vad prinsparet, kungafamiljen, gästerna och det svenska folket inte visste var att en stor tragedi var på väg att bli verklighet – mitt under Victoria och Daniels bröllopskortege.

Annons

Synen på skärmen chockar alla

De nya chockerande uppgifterna framkommer i Niclas Anderssons nya bok Insats pågår, vilket Expressen nu är först med att rapportera om. Mitt under pågående kortege dök nämligen plötsligt ett mindre flygplan upp över Lidingö – ett plan på väg rakt mot kortegen, just då vid Nybroplan.

– Jag ser ett ultralätt plan som flyger rakt in mot kortegen. Jag känner att pulsen stiger, hittills är det bara jag i staben som har sett det på skärmen, säger polismästare Michael Fetz som i boken berättar om sina 40 år som polis.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllopskortege vid deras bröllop 19 juni 2010.
Folket på marken hade ingen aning om den tragedi som var nära att utspela sig under kortegen.

Med terrordådet mot World Trade Center-tornen i New York den 11 september 2011 berättar Michael Fretz hur han började att frukta det värsta!

– I värsta fall är det en terrorattack. Piloten svarar inte på anrop. Planet flyger närmare och närmare, vi kan bli tvungna att skjuta ned det.

Annons

”Kan utmynna i nationell katastrof”

Situationens allvar eskalerade då planet saknade en så kallad transponder, vilket gjorde att det inte kan identifieras.
Michael Fetz berättar vidare hur han stod inför ”ett beslut som ingen svensk tagit”, som han skriver i boken.

Han beskriver planen: Prickskyttar ska först skjuta varningsskot mot planet, sedan verkanseld.

”Inom tre och en halv minuter kommer planet att vara rakt över centrala Stockholm, med det nygifta paret under sig, därtill alla bröllopsgästerna och en halv miljon människor längs med gatorna. Jag kan omöjligen låta detta ske. Det kan utmynna i en nationell katastrof och sluta i det ultimata haveriet för säkerhetsarbetet, för vilket jag är högst ansvarig”, skriver han i boken.

– Jag är bara några sekunder från att fatta beslutet. Att uttala ordern ”Skjut ned planet!”. Just då får vi kontakt med piloten som genast vänder, säger Michael Fetz i intervjun med Expressen.

Kronprinsessan Victoria och prins Daniels bröllop.
Tack och lov förknippas nu Victoria och Daniels bröllop endast med fina minnen!

Vad var det då för mystiskt flygplan som i flera minuter satte fullkomlig skräck i de fåtal människor som kände till vad som skedde uppe i luften?

Det visade sig handla om en vanlig privatflygare som helt hade missat att han flög i avspärrat luftrum. Tack och lov gick allt väl, men först nu blir det allmänt känt vad som egentligen var på väg att hända den där mycket speciella sommardagen i juni 2010.

Annons