Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Obehagliga händelsen med prinsen vid Elizabeths sista resa - polis inkallad

13 sep, 2022, 09:00 

En man fick föras bort av polis.

Annons
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”Brand logo
Johan T Lindwall: ”Drottning Elizabeth, du var älskad av oss alla”

Det är en sorglig tid i Storbritannien, som precis förlorat sin älskade drottning Elizabeth. Dagarna efter bortgången följs nu en noga genomarbetad plan, som sträcker sig ända tills drottningens begravning den 19:e september.

Under gårdagen skulle kistan enligt noga ritual bäras genom Edinburgh, men en av sönerna, prins Andrew, fick det inte lätt.

Tusentals människor på plats

Det var på söndagen som Elizabeths kista lämnade hennes älskade Balmoral slott, där hon avled. I en svart bil lämnade kistan slottet med en blomsterkrans på, och resan beräknades ta sex timmar lång.

Annons

Efter att kortegen lämnat Balmoral, anlände den till närliggande Ballater, och ska sedan vidare via Aberdeenshire, Aberdeen, Angus och Taysid, rapporterar BBC. Längs hela vägen stod tusentals svartklädda åskådare som sörjde och kastade blommor på vägen när drottningen fördes till sin sista vila.

Kortegen anlände till sist i Edinburgh, där den ska ligga tills den flyttas till London. En sorgsen tystnad föll över staden när bilen rullade in. För många blev det ett sista farväl till drottningen, som ofta spenderade tid i Skottland.

Kistan lämnar Balmoral.
Annons

Häcklades av åskådare

På måndagen skulle kistan bäras genom Edinburgh, till St. Giles’ Cathedral till the Palace of Holyroodhouse, med en traditionsenlig kortege. Återigen hade invånare samlats för att bevittna den historiska stunden.

Bakom kistan promenerade drottningens barn prinsessan Anne, prins Edward, och prins Andrew och med kung Charles i topp. Men prins Andrew fick inte samma behandling som de andra. Han stoppades från att bära sin militäruniform, och fick inte heller salutera. Detta på grund av att han avsagts sina kungliga plikter, efter de omtalade sexskandalerna som florerat kring honom.

Dessutom fick han motta glåpord från en åskådare, som ska ha ropat "Andrew, you are a sick old man", alltså "Andrew, du är en sjuk gammal man", med anledning av samma skandaler. Den 22-åriga mannen blev bortförd av polisen.

Nu vilar Elizabeths kista i St. Giles’ Cathedral, där invånarna får ta ett sista farväl.

Annons
Drottningens fyra barn på plats.
Annons

Foto: TT

Annons