Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Herman Lindqvist tar kungen i försvar: ”Tyvärr blir det fel ibland”

05 jan, 2023, 11:39 

Kung Carl Gustaf har fått stenhård kritik efter intervjun i SVT.
Men nu tas han i försvar av hovexperten Herman Lindqvist.

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Kronprinsessan Victoria föddes som prinsessan Victoria den 14 juli 1977. Vid hennes födsel började den svenska riksdagen förbereda en könsneutral grundlagsändring som innebar att äldsta barnet ärver tronen.

Kungen kontroversiella uttalande chockarBrand logo
Kungen kontroversiella uttalande chockar

När prins Carl Philip föddes två år senare hade ändringen fortfarande inte trätt i kraft. Under sitt första halvår i livet verkade han i rollen som kronprins, innan Victoria tog över titeln och blev kronprinsessa.

Kung Carl Gustaf var inte nöjd med beslutet. Han tyckte förändringen i successionsordningen var både knepig och märklig – och inget som man kunde ändra retroaktivt.

Kung Carl Gustaf
Kung Carl Gustaf har fått hård kritik efter intervjun i SVT-dokumentären Sveriges sista kungar.

Herman Lindqvist om kritiken mot kung Carl Gustaf

Uttalandet väckte stor ilska. På kultursidor och i sociala medier vädrades hård kritik.

Annons

En som däremot inte är lika kritiskt lagd är hovexperten Herman Lindqvist, som snarare tar kungen i försvar.

– För honom är detta en personlig sak som starkt berört hela hans familj - nu och för all framtid. Det vore märkligt om han inte hade åsikter om det. En kung har dessutom alltid förfäderna som står och tittar bakom axeln. Han måste tänka på arvet han förvaltar, säger han till Expressen.

”Han vägrar dessvärre ta regi”

Mycket av kritiken har handlat om att kungen knappt nämner kronprinsessan Victoria under intervjun och det hårda arbete som hon lagt ned under åren.

Herman Lindqvist anser att det är två vitt skilda saker och att kungen fick frågan om just successionsordningen, och inte Victorias arbete.

– Kungen uppskattar, sedan många år, Victorias arbete och med beundran. Nu handlade det om Carl Philip och tronföljden. Fråga om Victoria och hennes arbete, så får ni höra. Dock är han inte särskilt verbal, varför hans uttryck kan tolkas på olika sätt beroende på vilka rubriker journalisten är ute efter.

– Tyvärr blir det fel ibland – han vägrar dessvärre ta regi.

SVT-dokumentären ”Sveriges sista kungar” sänds på SVT Play.

Herman Lindqvist tar kung Carl Gustaf i försvar
Herman Lindqvist tar kung Carl Gustaf i försvar.

Foto: TT

Annons