Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet avslöjar alla turer kring prins Henriks sjukdom och död

30 dec, 2018, 17:00 
https://image.svenskdam.se/image-5470953?imageId=5470953&width=1320&height=689
Agneta Nisbeth
Prins Henrik och drottning Margrethe
2017 var ett tufft år för drottning Margrethe, inte nog med att hennes make prins Henrik var svårt sjuk, han grälade offentligt på sin hustru. Nu har vi fått reda på vad som hände bakom kulisserna på slottet under denna turbulenta period...
Annons

Den 13 februari 2018 avled prins Henrik, efter en tids sjukdom som det då hette. Prinsen hade tydligen varit sjuk en längre tid, men det visste vi inget om förrän i september 2017, då hovet avslöjade att prins Henrik drabbats av demens.

Men innan dess hade den danska drottningens make ställt till med en del turbulens i kungahuset. Ni minns väl hans vägran att bli begravd med sin hustru och ilskan över att inte fått titeln kung?

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Vi förstår att denna period också var mycket krävande inte bara för kungafamiljen själva utan också hela hovet och speciellt då deras presschef Lene Balleby.

Lene Balleby
Lene Balleby.

Lene Balleby avslöjar nu i en intervju för tidningen Dansk Marknedsføring mer om vad som hände just då, bakom kulisserna på slottet. Själv sov hon under den tuffaste tiden på en soffa i sitt arbetsrum.

Annons

– Mitt rum fungerade då som något av ett “war room” där vi i ledningsgruppen samlades både morgon och kväll för att lägga upp nya planer och diskutera det som skett.

Tog emot kritik

Hon nämner speciellt prins Henriks uttalade att han inte vill bli begravd med sin hustru som en riktigt besvärlig situation att ta hand om. Balleby fick också ta emot en del kritik för att de inte berättat om prinsens demens tidigare.

– Men vi gick faktiskt ut med prins Henriks diagnos 48 timmar efter att vi själv hade fått veta om något. Jag vet att det ryktades om att vi skulle ha undanhållit information om sjukdomen men så var det faktiskt inte.

Även drottning Margrethe har ju berättat om den för henne så svåra tiden, innan prins Henrik avled.

– Det sista halvåret var vi inte så mycket tillsammans, för han var inte särskilt frisk, men det var som det var. Jag är glad att den sista tiden blev så värdig som den blev. En fin avslutning på hans liv, sa drottningen.

Drottning Margrethe under prins Henriks begravning.
Drottning Margrethe under prins Henriks begravning.

Och avslutningen på prins Henriks liv blev ändå ganska bra och han fick som han ville i fråga om sin sista vila. Han slapp att bli begravd i Roskilde domkyrka, något han protesterat emot offentligt.

Det danska folket fick följa hans bisättning och minnesgudstjänst i Christiansborgs slottskyrka, halva delen av hans aska spreds sedan i havet medan den andra sattes ner i en urna i Fredensborgs slottsträdgård.

Foto: TT

Annons