Hovet bekräftar: Efter operationen – kungen hålls kvar på sjukhuset

20 feb, 2023, 13:28 
Kungen

Kungen får inte lämna sjukhuset efter sin hjärtoperation, bekräftar hovet för Svensk Dam.

Annons

I dag måndag kom beskedet från hovet. Vi väntade alla på att få höra hur kungens hjärtoperation fortlöpt – och nu vet vi.

"Operationen har gått enligt plan och Kungen mår bra. Kungen tackar för allt stöd och den värme som visats honom, och känner tacksamhet över svensk sjukvård", går att läsa i pressmeddelandet som hovet skickade ut.

Kungen har hjärtopererats! Hans första ord efter ingreppet
Kungen har hjärtopererats! Hans första ord efter ingreppet

Kungen kvar på sjukhuset – får inte lämna

När Svensk Dam får tag på hovets informationschef Margareta Thorgren ger hon följande besked.

– Kungen är fortfarande kvar på sjukhuset och precis som innan har vi valt att inte gå in på vilket sjukhus han befinner sig på, eller hur länge han stannar där.

Det finns inget besked om när han kan lämna?

– Det är livmedikus som hanterar det och gör den bedömningen.

Annons

– Kungen kommer behöva vara i stillhet och ha en återhämtningstid på ungefär 14 dagar. Programmen för kungens del som varit inplanerade är skjutna på framtiden, fram tills den 3 mars.

"Kan hända att bli trött, har ont och känner oro"

Kungens livmedikus Viveka Frykman Kull övervakade kungens operation och kommer att fylla samma funktion nu under rehabiliteringen. På Viveka låter det som att återhämtningen kommer att gå relativt smidigt.

– Han har blivit rekommenderad ett par veckor för att vila och ta det lite lugnt, så hoppas vi att han snart ska vara tillbaka igen, har hon sagt till TT.

Samtidigt ska man inte underskatta hur ett sådant ingrepp kan påverka kroppen. Som det står i "Vägen tillbaka – en broschyr för dig som hjärtopererats":

"Att gå igenom en stor hjärtoperation är både omvälvande och ansträngande. Det kan hända att du inte känner igen dina egna reaktioner, att du blir trött, har ont och känner oro för hur livet ska bli efter operationen."

Men vi hoppas på en smärtfri och skön smärtlindring för kungen!

Annons