Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagen

Silvias oroliga timmar – otåliga väntan på besked från sjukhuset

20 feb, 2023, 10:30 
Silvia, Kungen

Drottning Silvia inväntar besked efter kungens hjärtoperation...

Annons

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev och få kungliga nyheter från hela världen!

Få nyhetsbrev med massor av tips på rolig läsning, spännande nyheter inom kungligt och nöje, repotage och mycket mer till din e-post varje vecka. Nyhetsbrevet är helt gratis!

Ja tack. Jag vill ta emot marknadsföring från Aller Media i form av nyhetsbrev och specifika erbjudanden baserade på profilering. För mer information se Aller Medias integritetspolicy.

Drottning Silvia inväntar en orolig dag innan hon får beskedet om sin hur hennes make, Kung Carl Gustafs operation har gått.

Det stod klart 14 februari att den svenska statschefen kommer genomgå en titthålsoperation för hjärtproblem, det meddelade hovet genom ett pressmeddelande.

Drottningen tvingas till stor operation • Madeleine till Sverige • Här festar kungen & Silvia – 3 kungliga snackisar från vecka 6!Brand logo
Drottningen tvingas till stor operation • Madeleine till Sverige • Här festar kungen & Silvia – 3 kungliga snackisar från vecka 6!

"På inrådan av H.M. Konungens livmedikus genomgår H.M. Konungen ett kirurgiskt ingrepp måndagen den 20 februari 2023. Det utförs genom så kallad titthålsteknik i hjärteområdet."

Annons

Vilken operation som kungen ska genomgå är ännu oklart. Hovet har inte preciserat det, men det bör röra sig om en av tre tekniker för titthålsoperation på hjärta.

– Jag kommer vara med under operationen, på plats. Men jag uttalar mig inte om vem som gör vad under operationen. Jag kommer vara med på platsen som kungens livsmedikus, säger kungens läkare Viveka Frykman-Kull till Expressen.

Drottning Silvias oro inför beskedet

Kungen är självklart speciell på flera sätt och vis men när det gäller operation på sjukhus hanteras han i stort som övriga patienter. Han har nämligen stått i vårdkö som andra patienter inför operation.

– Det görs ingen skillnad på om man är kung utan det är de medicinska behoven som avgör hur länge man väntar, säger Viveka Frykman-Kull till TT innan operationen.

Efter ett ingrepp meddelas vanligtvis en närmsta närstående eller kontaktperson om patientens hälsotillstånd.

Annons

Troligtvis är Silvia någon av de första som får ta del av beskedet om hur operationen gått och först att träffa kungen efter operation.

Akademiska sjukhuset skriver att det kan vara omtumlande att komma hem efter en hjärtoperation. Troligtvis känner man inte för att få allt för många besökare i början av sin väg att ta sig tillbaka till det normala.

Kungen och drottning Silvia
Kungen och drottning Silvia har en orolig dag framför sig.

Foto: TT

Annons