Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar krisen i danska kungafamiljen i ny rapport: "Utfrysta"

31 mar, 2023, 10:00 

Hovet bekräftar nu att den danska kungafamiljen kämpar med interna stridigheter.

Annons

Det danska kungahuset har haft ett väldigt turbulent år. Drottningen Margrethe har kämpat med ständiga hälsoproblem och fått lämna över en stor del av sina plikter till sin son, kronprins Frederik. Hennes andra son, prins Joachim, fick se sin fyra barn bli av med sina kungliga titlar och förlora privilegiet att få kalla sig prinsar och prinsessor. Joachim svarade med att ta med sig sin familj och permanent flytta till USA.

Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!Brand logo
Enorma klyftan mellan Joachim och Frederik i Danmark!

Krisen inom den danska kungafamiljen

Kungahuset är medvetna om att det stormar kring institutionen just nu. Man har precis släppt en skrivelse som ska sammanfatta 2022 ur ett kungligt perspektiv – och där hymlar hovet inte med att året präglades av interna utmaningar.

Danska kungafamiljen
I Danmark är känslan att Margrethe favoriserar Frederik framför Joachim.

– 2022 var ett år där kungahuset upplevde interna utmaningar, som påverkade den kungliga familjen och kungahuset som helhet, säger hovmarskalken Kim Kristensen.

Annons

Så här sammanfattas året:

"Diskussionerna om kronprinsparets skolval ledde till stor debatt i offentligheten. Också drottningens beslut om att ändra titlarna för prins Joachims barn medförde starka reaktioner. Detta berörde naturligtvis alla inblandade, som dock vid slutet av året var eniga om att blicka framåt", står det skrivet i rapporten.

Kronprinsparets skolval blev aktuellt när det plötsligt började mullra kring Herlufsholm, internatskolan strax utanför Köpenhamn som är känd för att vara en utbildningsplats för barn till näringslivstoppar, miljonärer och kungligheter. Prins Christian gick länge där och prinsessan Isabella skulle börja till hösten. Men så sände danska TV2 dokumentären "Herlufsholm hemligheter", där runt 50 elever vittnar om våld och övergrepp – och Frederik och hustrun kronprinsessan Mary beslutade för att båda barnen skulle byta skola.

"Vi känner oss utfrysta"

Men kanske var det ändå Margrethes beslut att frånta en portion av sina barnbarn deras kungliga titlar som vållade störst kontrovers.

Joachims exfru Alexandra, som har barnen Nikolai och Felix med honom, gick så långt att hon vädrade sin kritik mot Margrethe öppet.

– Vi känner oss utfrysta, sa hon i ett mycket laddat uttalande.

Annons