Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Kung Charles återvänder till arbete efter cancerdiagnosen

26 apr, 2024, 17:40 
Vendela Lönnqvist
TT
Snart är han äntligen tillbaka!
Annons

I mitten på januari meddelade det brittiska hovet att kung Charles skulle genomgå en operation för förstorad prostata.

"I likhet med tusentals män varje år har kungen sökt behandling för en förstorad prostata. Hans Majestäts tillstånd är godartat och han kommer att besöka sjukhuset nästa vecka för ett korrigerande ingrepp. Kungens offentliga engagemang kommer att skjutas upp under en kort period av återhämtning", gick det att läsa i pressmeddelandet.

Cancerbeskeden som skakar om brittiska kungafamiljenBrand logo
Cancerbeskeden som skakar om brittiska kungafamiljen

Hälsokrisen i brittiska kungahuset

Nyheten kom mitt under en redan orolig tid, eftersom det då nyligen hade meddelats att prinsessan Kate genomgått en planerad magoperation, där det senare skulle upptäckas tecken på cancer.

Efter kung Charles operation framkom det att även han drabbats av cancer. En vecka efter det trista beskedet bröt kungen tystnaden:

Annons

– Som alla de som har drabbats av cancer vet är sådana vänliga tankar den största trösten och uppmuntran. Det är lika uppmuntrande att höra hur att dela med mig av min egen diagnos har hjälpt till att främja allmänhetens förståelse och belysa arbetet i alla de organisationer som stödjer cancerpatienter och deras familjer över hela Storbritannien och resten av världen, inledde kungen enligt ett pressmeddelande och tillade:

– Min livslånga beundran för deras outtröttliga omsorg och engagemang är desto större som ett resultat av min egen personliga erfarenhet. Jag vill tacka för alla hälsningar och allt stöd.

Sedan dess har Charles dragit sig tillbaka från de kungliga uppdragen för att fokusera på både behandling och återhämtning.

Kung Charles återvänder till arbetet

Men i ett meddelade på X bekräftar nu hovet att kungen snart återvänder till arbete.

"Hans Majestät Kungen kommer inom kort att återgå till offentliga uppdrag efter en period av behandling och återhämtning efter hans senaste cancerdiagnos", skriver hovet och fortsätter:

Annons

"För att markera denna milstolpe kommer kungen och drottningen att göra ett gemensamt besök på ett cancerbehandlingscenter nästa tisdag, där de kommer att träffa medicinska specialister och patienter."

Statsbesök väntar för brittiska kungaparet

Besöket blir ett i raden av de uppdrag som kungen kommer ägna sig åt de kommande veckorna. Även ett statsbesök står på agendan.

"Dessutom kommer kungen och drottningen att vara värd för deras majestäter kejsaren och kejsarinnan av Japan för ett statsbesök i juni, på begäran av HMs regering. När första årsdagen av The Coronation närmar sig, är Deras Majestät fortfarande djupt tacksamma för de många vänligheter och lyckönskningar som de har fått från hela världen under det senaste årets glädjeämnen och utmaningar."

Annons