Hovet bekräftar: Kung Charles har bestämt sig – avbryter

02 okt, 2022, 17:00 
Camilla och Charles

Nu avbryter kung Charles sina planer.

Annons
Absurda ryktena om Meghan – mitt under landssorgen
Absurda ryktena om Meghan – mitt under landssorgen

Kung Charles brinner för klimatfrågor och har flera gånger uttalat sig om klimatförändringarna.

Det gröna drivet har fått honom att beskrivas som en passionerad miljöhjälte och förra året var han på plats i Glasgow för att närvara under klimattoppmötet Cop26.

Han höll ett tal vid öppningsceremonin och varnade då för konsekvenserna av att inte ta klimatförändringarna på allvar.

– Vi måste skära ned på utsläppen och se till att vi hanterar den koldioxid som redan finns i atmosfären. Kostnaden av att inte göra något är mycket högre än kostnaden för att förebygga kriser, sa kung Charles.

Recept.se Nyhetsbrev
Kung Charles
Kung Charles har beskrivits som en sann miljöhjälte.

Kung Charles bestämmer sig för att avbryta

Han har även fått en inbjudan till klimattoppmötet Cop27 i Egypten i år. Men nu rapporterar flera brittiska medier att kung Charles stoppas från att närvara.

Annons

The Guardian skriver att beslutet togs efter ett möte med Storbritanniens nya premiärminister, Liz Truss. Även Buckingham Palace bekräftar att kung Charles inte kommer vara på plats.

Det är ingen hemlighet att kungen blev inbjuden att åka dit. Han var tvungen att tänka efter väldigt noggrant på vilken väg han skulle ta för sin första utomeuropeiska turné, och han kommer inte att gå på Cop, säger en kunglig källa med god insyn.

Rasar efter beskedet: ”En felbedömning”

Det är oklart varför regeringen inte vill att kung Charles går på klimattoppmötet, men en förklaring skulle kunna vara att Liz Truss själv inte tänker närvara, rapporterar The Independent.

En annan källa säger att Charles lyssnat på rådet i respekt av den nya regeringen. Källan håller dock inte alls med om beslutet att stoppa kungen.

Det låter som att han inte har något val. Det är en felbedömning från regeringens sida, säger källan.

Foto: TT

Annons