Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleineVictoriadagenSollidens slott

Hovet bekräftar: Kungen tar inte med prins Carl Philip

12 jun, 2024, 09:30 
Kungen och prins Carl Philip
TT
Prins Carl Philip följer inte med kungen på viktiga resan – här är bakgrunden.
Annons

Kungen och prins Carl Philip har haft en omväxlande relation genom åren. Ibland har det knakat i fogarna – som när det var som mest skriverier kring boken Den motvillige monarken.

Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dagBrand logo
Silvias och Madeleines frånvaro väcker frågetecken – inför Victorias stora dag

Öppna bråket mellan kungen och prins Carl Philip

Då var det öppna bråk på Kungliga slottet mellan far och son.

”Carl Philip som dittills hade haft den största respekt för sin far tog oerhört illa vid sig av de anklagelser som riktades mot familjens stora förebild. Det som sårade Carl Philip allra mest var på det sätt mamma Silvia blev utsatt och Carl Philip kunde inte tåla det. Han skällde ut sin pappa vid flera tillfällen hemma på slottet och alla inom hovförvaltningen kände till prinsens ilska gentemot sin far", skriver Johan T Lindwall.

Stenhammar
Stenhammar – vilket drömställe!Carolina Byrmo / TT

”Carl Philip var den som stod sin mor närmast och han kunde inte förlåta det som pappa kungen hade utsatt familjen för. Det var en total, offentlig förödmjukelse.”

Annons

Sedan dess har kungen och Carl Philip rensat luften och fått till en kärleksfull, belönande relation. De har sina traditioner som far och son – Stenhammardagen är en av dem.

Då besöker kungen och Carl Philip godset Stenhammar, som vår statschef ärvde som 19-åring efter den gamle kungens bror prins Wilhelm, dåvarande hertig av Södermanland. Planen är att Stenhammar ska bli Carl Philips att disponera över en dag.

Prins Carl Philip är inte med

På Stenhammardagen, som Stenhammar godsförvaltning som arrangerar i samarbete med Sveriges lantbruksuniversitet, får far och son träffa experter, forskare och jord- och skogsbrukare. Det är ofta en lärorik tillställning, då kungen och prinsen blir informerade om det senaste inom jordbruket.

Men när kungen åker dit idag, onsdag 12 juni, är Carl Philip inte med på resan. Kungen står ensam listad på programpunkten i den kungliga kalendern.

– Prinsen är på ett engangemang kopplat till sitt privata företag, bekräftar hovets biträdande informationschef Johan Tegel för Svensk Dam.

Annons