Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Margrethe flyttar – lämnar efter abdikeringen

04 apr, 2024, 11:00 
Detta gäller nu.
Annons

I sitt traditionsenliga nyårstal kom drottning Margrethe några timmar innan tolvslaget med chocknyheten: hon abdikerar.

Redan två veckor fick danskarna ett nytt kungapar i form av kung Frederik och drottning Mary, och Margrethe har tagit ett stort kliv tillbaka.

Nu kommer hovet med ett nytt besked om drottningen.

SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!Brand logo
SE FILMEN: Kung Frederik och drottning Mary tar emot folkets enorma jubel!

Drottning Margrethe flyttar

Enligt Danska Billed Bladet är det nämligen dags för Margrethe att flytta! Hon har haft sitt residens på Marselisborgs slott, bytte under onsdagen till Fredensborgs slott.

Marselisborg slott ligger i Århus, och är den danska kungafamiljens semesterslott dit de åker kring sommar och jul, och det är där Margrethe hållit hus den senaste tiden.

Annons
Marselisborgs slott
Marselisborgs slott.Stefan Lindblom

Men nu är det dags för henne att byta slott, till Fredensborg. Det är ett av de slott som Margrethe använder flitigast, och som hon verkar trivas lite extra bra i. Det sägs att hon spenderar 6 månader om året där – tre månader på våren och tre månader på hösten.

Amalienborg är dock fortfarande Margrethes permanenta bostad.

Fredensborg Slott
Nu bär det av till vackra Fredensborgs slott, som byggdes på 1700-talet och har en vacker och rymlig trädgård.Polfoto/TT

Hovets förändring för drottning Margrethe efter abdikeringen

Att Margrethe flyttar fram och tillbaka mellan alla vackra slott är ingenting nytt. Däremot sker det lite mer under radarn nu, efter att hon abdikerat.

Annons

Billed Bladet skriver att Margrethes flyttar meddelades officiellt i den kungliga kalendern när hon var regent, men inte längre. Nu är det istället Frederiks och Marys residensbyten som kommuniceras officiellt av hovet, men det danska kungahuset bekräftar för tidningen att Margrethe flyttar på onsdag.

Foto: TT

Annons