Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovet bekräftar: Mary och Frederik lämnar – historiska beslutet efter alla år: ”Privat”

24 nov, 2022, 13:00 
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary lämnar Danmark för att fira jul i Australien

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary lämnar efter turbulenta tiden.

Annons
Så träffades Mary och Frederik!Brand logo
Så träffades Mary och Frederik!

Kriserna har avlöst varandra de senaste månaderna och stämningen inom den danska kungafamiljen har varit minst sagt kylig.

När drottning Margrethe i september meddelade att prins Joachims fyra barn blir av med deras prins- och prinsesstitlar satte hon ett helt land i gungning.

Det påverkade även Joachims relation med kronprins Frederik. I oktober berättade han att de fortfarande inte haft någon kontakt, trots att det då gått en månad sedan beskedet.

– Tyvärr inte, sa prins Joachim och berättade att relationen med kronprinsparet är så ”komplicerad den bara kan bli”.

Prins Joachim
Prins Joachim var allt annat än glad efter drottning Margrethes beslut att frånta hans barn deras prins- och prinsesstitlar.

Kronprins Frederiks första ord om stormiga tiden

Det tog också lång tid innan Frederik vågade uttala sig om den känsliga händelsen. I en intervju med danska B.T. sa han att beslutet var helt och hållet hans mors, men att han stod bakom det till hundra procent.

Annons

– Min mamma har gjort det här beslutet på egen hand, det är vad hon kan göra och vad hon vill göra. Hon tyckte att tiden var inne att ta beslutet som jag också står bakom och ser som rätt sak att göra.

Mary och Frederik lämnar Danmark

Ja, det har minst sagt varit en turbulent höst i den danska kungafamiljen. Nu har Frederik och kronprinsessan Mary fattat ett historiskt beslut och bestämt sig för att lämna landet i samband med julfirandet.

Istället kommer de att fira jul i Marys hemland Australien. Det innebär att kronprinsparet och barnen kommer lämna den alltid så välklädda granen på Amalienborg.

– Vi ser fram emot att åka till Australien och fira jul med min familj. Det har gått många år sen sist, säger Mary till Billed-bladet.

Även danska kungahuset bekräftar resan:

”Kronprinsfamiljen reser i december på privat julfirande till Australien för att fira högtiden tillsammans med kronprinsessans familj. Det är första gången på fem år som kronprinsparet och deras fyra barn besökte kronprinsessans hemland”, skriver danska kungahuset på Instagram.

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary reser till Australien
Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary lämnar Danmark för att fira jul i Australien.

Foto: TT

Annons