Hovet bekräftar: Mette-Marit är för sjuk – kan inte firas med Haakon

20 apr, 2023, 08:30 

Kronprins Haakon får klara sig utan kronprinsessan Mette-Marit vid sin sida.

Annons

Norge är inne i ett kungligt superfirande. I sommar fyller både kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit 50 år och firandet lär gå i extravagansens tecken.

WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen
WOW! Mette-Marit och Haakon hemma hos Victoria & Daniel på Haga slott – se filmen

Men varför vänta med att fira ett halvt sekel? Nej, så pass otåliga verkar kronprinsparet vara, för under året har de rest runt i Norge och besökt fem städer som betytt mycket för dem.

”Sommaren 2023 fyller kronprinsparet båda 50 år. Det vill de fira genom att lyfta fram några av de saker som de värdesätter högst i Norge”, skriver norska hovet.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit
Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit firar 50 år i sommar.
Recept.se Nyhetsbrev

Hovet bekräftar: Mette-Marit sjuk

Men när det i tisdags var dags att besöka orten Kautokeino var Mette-Marit inte vid Haakons sida. Tyvärr hade han fått resa ensam och klara sig utan sin kära hustru.

Annons

I ett meddelande bekräftar hovet att kronprinsessan var för sjuk för att resa och att hon tvingades ställa in det storslagna firandet.

– Kronprinsessan är sjuk och kan tyvärr inte delta i dagens officiella besök i Kautokeino, skriver hovets kommunikationschef Guri Varpe.

Kronprinsessans obotliga sjukdom

För snart fem år sedan berättade Mette-Marit att hon lider av den kroniska sjukdomen lungfibros och för kronprinsessans del har det inneburit att antalet officiella uppdrag minskat.

– Jag blir mycket mer sliten än förut. Så jag måste ta hand om mig mer än tidigare. Efter att jag blev sjuk så har jag blivit mer avslappnad kring det. Jag ser inte längre på döden som något stort och mörkt, har hon sagt till NRK.

Annons

Vid lungfibros förlorar luftblåsorna sin elasticitet och det blir svårare att syresätta sig. Tv-läkaren Mikael ”Soldoktorn” Sandström säger så här om Mette-Marits sjukdom:

– Vad gäller elasticiteten så är den inte botbar. De förändringar som uppstår går inte att göra något åt. Man får lära sig med olika mediciner att hantera det här. Det blir en inskränkt lungkapacitet, så kan man säga, säger han till Svensk Damtidning.

Kronprins Haakon och kronprinsessan Mette-Marit
Mette-Marit lider av en kronisk lungsjukdom som gör att hennes officiella uppdrag minskat.

Foto: TT

Annons