Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Hovets besked om Madeleines framtid i Sverige – timmar efter överraskande nyheten om Victoria

25 apr, 2024, 19:05 
Vendela Lönnqvist
TT
Har Madeleines kommande flytt till Sverige med Victorias officersutbildning att göra?
Annons

Kungafamiljen har fullt upp dessa tider!

Från finskt statsbesök, företräde för samtliga partiordföranden, seminarium och såklart den stora nyheten att kronprinsessan Victoria till hösten påbörjar en flera månader lång officersutbildning.

Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildningBrand logo
Hovet bekräftar: Victoria börjar särskild officersutbildning

Victoria påbörjar officersutbildning

Det meddelade hovet i ett pressmeddelande under torsdagen.

"Inom ramen för sina förberedelser som blivande statschef har Kronprinsessan under många år genomfört olika former av militär utbildning för att ges grundläggande kunskaper om Försvarsmaktens uppgifter och organisation."

Victorias känslor inför officersutbildningen

Och kronprinsessan själv verkar exalterad.

– Kronprinsessan ser fram emot att fortsätta fördjupa sina kunskaper i försvarsfrågor, berättar hovets informationschef Margareta Thorgren i en intervju med Svensk Damtidning.

Annons

Att kungligheter genomgår militära utbildningar är i sig ingenting nytt – det är snarare en regel för blivande statschefer.

Kungen och prins Carl Philip har militära utbildningar

Och en dag kommer ju Victoria bli drottning. När hon väl genomgått utbildningen kan hon därför rätta sig i ledet efter – eller före, eftersom hon trots allt är tronarvinge, både pappa kungen och prins Carl Philip, som även dem genomgått liknande utbildningar.

Hon kommer dessutom få titeln amiral, och har rätt att stå bredvid Överbefälhavare och leda om krisen väl kommer.

Så kombinerar Victoria det kungliga med det militära

Men det är mycket som ska till innan Victoria påbörjar sin utbildning. Både hovet och Försvarsmakten arbetar för att den kungliga kalendern ska gå ihop med utbildningen.

Annons

– De officiella uppdragen kronprinsessan har planeras fortsatt att genomföras. Däremot blir det prioriteringar i andra program och förfrågningar, eftersom huvudfokus för kronprinsessan ligger på försvarsutbildningen ett tag framåt, förklarar Thorgren.

Och det verkar inte som att Victorias nya framtidsplaner tillåter att hennes uppdrag spiller över i andra kungligheters kalendrar.

– Inom ramen för kronprinsessan nuvarande uppdrag som ges av kungen så kommer det fortsatt att inrymmas. Det har det tagits höjd för.

Kolla in Victorias specialskor – för kunna gå: ”Lärt mig den hårda vägen!”Brand logo
Kolla in Victorias specialskor – för kunna gå: ”Lärt mig den hårda vägen!”

Blir det mer jobb för Madeleine och Sofia?

För det finns ju faktiskt andra prinsessor som också jobbar med kungliga uppdrag, såsom prinsessan Madeleine och prinsessan Sofia. Men för dem verkar allt flyta på som vanligt.

– Kronprinsessan ska kunna kombinera sina officiella åtagande med den här utbildningen, men visst innebär det prioriteringar, fortsätter Thorgren.

Har Madeleines flytt med Victorias utbildning att göra?

Många spekulerar nämligen i huruvida Madeleines flytt till Sverige har med Victorias kommande utbildning att göra och att prinsessan Madeleine, väl hemma i Sverige, kommer få ta sig an en del av storasysterns arbete.

Det dementerar dock Margareta Thorgren.

– Nej, det har inget med varandra att göra.

Annons