Hovets besked: Då avslöjar kungen vad den nya prinsen ska heta!

Kung Carl Gustaf Prinsessan Sofia

På söndag vet vi! Då avslöjar kungen vilka namn den nya prinsen ska få – och vilket hertigdömet blir. Men kronprinsessan Victoria missar allt.
Slå på ljud

Vi behöver inte gå omkring och gissa länge. Redan på söndag håller kungen konselj på Stockholms slott och då kommer han att tillkännage vad hans då tre dagar gamla barnbarn ska heta.

LÄS MER: Hovet: De dramatiska timmarna när Sofia födde sin son

Kungen kommer också att avslöja vilket hertigdöme som han tänker ge till den färskaste medlemmen av sin familj. Den nye prinsen har nu intagit plats nummer sju i tronföljden, eller successionsordningen som det egentligen heter, och därmed petar han ner sin faster prinsessan Madeleine ett hack. Hädanefter kommer hon att vara åtta.

Prinsessan Sofia har fått en son nyfödde prinsen

Prinsessan Sofia har blivit trebarnsmamma och nu samlar sig kungafamiljen för att fira – men i mycket liten skala på grund av pandemin.

Direkt efter konseljen sammanstrålar kungen, drottningen och den nyblivne trebarnspappan prins Carl Philip sedan i Slottskyrkan på Kungliga slottet, för att traditionsenligt hålla sitt Te Deum och tacka Gud för det barn som fötts.

Prinsessan Sofias familj kan missa ceremonin för nya prinsen

Men något vanligt Te Deum blir det ju inte – kronprinsessfamiljen kommer till exempel inte att kunna vara med – de saknas på den mycket korta deltagarlistan, som bara nämner kungen, drottningen och prins Carl Philip.

Kronprinsessan Victoria

Kronprinsessan Victoria ser ut att missa allt.

Det är i skrivande stund också oklart om barnets mormor och morfar – prinsessan Sofias mamma och pappa Marie och Erik Hellqvist – kommer att resa till Stockholm för att fira sitt tredje barnbarns ankomst. Detsamma gäller för prinsessan Sofias systrar Lina och Sara och hennes mormor Britt.

Den nyfödde prinsens mormor Marie och morfar Erik Hellqvist kan missa Te Deumet på söndag.

Svensk Dam har varit i kontakt med hovets informationschef Margareta Thorgren, som just nu inte kan kommentera vilka som eventuellt kommer att närvara i Slottskyrkan. Vi uppdaterar när vi får denna information.

Hovet kommer inte heller att bereda plats för allmänheten, som man annars brukar. Och det blir inte någon pressträff eller något fototillfälle efter konseljen. Allt förstås på grund av pandemin.

LÄS MER: Det ska Carl Philips och Sofias son heta: Hetaste namnen till Sveriges nya prins

Foto: Linda Broström/Kungliga Hovstaterna, TT.