Hovet: Därför kommer inte kungaparet på minneskonserten för prins Henrik

kungaparet prins henrik drottning margrethe

Den 20 februari bjuder drottning Margrethe in till en konsert till minne av prins Henrik. Men kungaparet har andra åtaganden.

Den 20 februari har det gått ett helt år sedan drottning Margrethe begravde sin älskade Henrik. Den danska kungafamiljen kommer att uppmärksamma dagen med en minneskonsert och förutom den närmaste familjen har drottning Margrethe valt att bjuda in prinsens vänner och kungliga representanter. Men de svenska kungligheterna uteblir.

– De kommer inte att delta. Kungafamiljen har andra åtaganden just nu, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

Stod varandra nära

Drottning Margrethe och kung Carl Gustaf är ju kusiner och kungaparet hade även en nära relation till prins Henrik. Därför var det många som trodde att de skulle närvara vid den stora minneskonserten. Men så blir det alltså inte. Både kungen, drottningen och kronprinsessan Victoria ska nämligen delta vid en Diplomatmottagning på slottet just den 20 februari.

prins henrik

Drottning Margrethe bjuder in till en minneskonsert för att hedra prins Henrik.

Konserten i Fredensborgs kyrka kommer bli en dag att minnas. För musiken ansvarar Det kungliga Musikkonservatorium och i pressmeddelandet avslöjar man att musikstyckena kommer avspegla Henriks brinnande intresse för musik. Efter konserten kommer drottningen att bjuda in till en sammankoms i Kuppelsalen på slottet.

prins henrik drottning margrethe

Prinsen avled den 13 februari 2018. Minneskonserten kommer att hållas ett år efter att han begravdes, den 20 februari.

2018 var ett tufft år för Margrethe.

– Det sista halvåret var vi inte så mycket tillsammans, för han var inte särskilt frisk, men det var som det var. Jag är glad att den sista tiden blev så värdig som den blev. En fin avslutning på hans liv, har drottningen sagt i efterhand.

Henrik var en levnadsglad prins som älskade musik, konst och goda viner. Han trivdes allra bäst i sommarslottet Château de Cayx i Franrike och han beskrevs alltid som en trygg pappa och en lekfull farfar. Både kungafamiljen och vännerna ser fram emot att hedra honom på minneskonserten den 20 februari.

Läs mer

Drottning Margrethes sorg – hunden Helike är död

Margrethe berättar om första sommaren utan prins Henrik

Efter hovsorgen: Så firar drottning Margrethe sin födelsedag

Foto: TT