Hovet: Drottning Margrethe lämnar karantänen

Drottning Margrethe i sitt arbetsrum på Fredensborgs slott.

Drottning Margrethe gör som sin kusin kungen – hon lämnar sin coronaisolering och återvänder till Köpenhamn, i alla fall för en dag.

 

Danmarks drottning Margrethe är sjuttioplussare med bred marginal: Tidigare i våras fyllde hon åttio, en födelsedag som hon fick tillbringa så gott som ensam i sin karantän på slottet Fredensborg norr om Köpenhamn.

Drottning Margrethe och hennes tax framför Fredensborgs slott.

Drottning Margrethe och hennes tax framför Fredensborg.

Som högriskgrupp – och Danmarks statschef – var det väntat att hon skulle bli tvungen att fortsätta med hemmaisoleringen ända tills det finns ett vaccin, vilket mycket väl kan betyda hela 2020.

Men nu kommer det ett oväntat besked från det danska hovet: Snart lämnar drottningen Fredensborg och återvänder till Köpenhamn. Och hon gör det för två mycket speciella uppdrag.

Corona: Drottning Margrethe tillbaka till Köpenhamn

Två av drottning Margrethes hovlakejer öppnar dörrarna på Christiansborgs slott.

Snart dags för dronningen att göra paradentré igen.

Det handlar om hennes 80-årsuppvaktning, den som i april ställdes in på grund av coronakrisen, men som nu äntligen blir av. På förmiddagen tisdagen den 16 juni kommer Margrethe att ta emot hyllningar på Christiansborg Slot i centrala Köpenhamn.

Så firas drottning Margrethe

Det utlovas sång, musik och överraskningar och drottningen kommer för första gången att få se de 98 målningar som Danmarks tredjeklassare har gjort till hennes ära. En handfull av dessa nio- och tioåringar kommer också att vara på plats för att berätta om sina tavlor när drottningen ser utställningen i den magnifika Riddarsalen på Christiansborgs slott.

Riddarsalen på Christiansborgs slott.

Riddarsalen är slottets festsal och i vanliga fall platsen för banketter och stora mottagningar.

Många hundra barn ska också vara med på videolänk är det tänkt, och meningen är att de alla ska sjunga ”Danmark genom tusen år” för Margrethe. Låter som hon kan få en tår i ögat.

Och sedan fortsätter hon till nästa slott, Frederiksborg i Hilleröd, där hon ska inviga en utställning om sig själv, kallad ”Dronningens Ansigter”, samt avtäcka sitt födelsedagsporträtt, målat av konstnären Niels Strøbek.

Drottning Margrethe och prinsessan Isabella.

Margrethe lär bli rörd. Här med sitt barnbarn prinsessan Isabella.

Foto: TT, Per Morten Abrahamsen/Kongehuset.dk