Hovet om kungens podd-debut: Spelet bakom kulisserna

28 apr, 2021, 04:04 
Kungen Drottning Silvia Kristoffer Triumf podden Värvet

Kungen, som vi aldrig mött honom tidigare. Här är spelet bakom kungens hyllade podd-debut – och hovets nya grepp.

Annons
Har du koll på tronföljden?
Har du koll på tronföljden?

Kungen – i ett helt nytt ljus. Och en ny framgångsrik mediestrategi, sjösatt av hovets informationschef Margareta Thorgren.

Ja, kungens podd-debut har gett svenska folket en chans att få lära känna kungen på ett nytt och mer personligt plan. Och det var Kristoffer Triumf som driver Värvet, en av Sveriges största poddar, som fick uppdraget.

Kungen Kristoffer Triumf podd podcast Värvet
Kungen poddar med Kristoffer Triumf i Röda matsalen på Stockholms slott.

Framför honom satt Sveriges statschef, avslappnad och bjussig. ”En helt ostressad intervju” säger Kristoffer Triumf: Man får ”mycket av kungen”. Och nu kan alla som vill möta honom – i en och en halv timme.

Det är högt och lågt. Kungen berättar om sina tankar om Victorias framtid – och avslöjar sina favoritchips: De ska ha tryffelsmak...

Kungen med monarkins framtid: dottern Victoria och barnbarnet Estelle.

Men hur ser mediestrategin ut bakom kungens podd-debut? Så här säger hovets informationschef Margareta Thorgren till Svensk Dam:

Annons

– Jag och mina medarbetare har haft en dialog med Kristoffer Triumf sedan en tid tillbaka. Pandemin har ju inneburit begränsningar gällande medietillfällen, samtidigt har det gett oss möjlighet att tänka i nya banor. När det gällde intervjuer inför kungens 75-årsdag kändes medverkan i podden Värvet som modernt och rätt i tiden.

Och kungen var positiv – men så är Värvet mer av ett långt personligt samtal än en intervju. Kungen fick fördjupa sig och prata till punkt.

Kung Carl Gustaf 75-årsintervjun Kristoffer Triumf podden Värvet
Kristoffer Triumf kammade han hem 75-årsintervjun med kungen: ”Det har firats en del hemma hos oss på sistone.”

Kristoffer Triumf betonar i flera intervjuer att hovet inte påverkade hans val av frågor. Däremot fick han flera uppslag på ämnen som kungen gärna pratar om.

– Det här var ingen skjutjärnsjournalistik, utan ett porträtt. Kungen visste att jag inte ville sätta dit honom, sa Kristoffer Triumf till TV4 tidigare i veckan.

Annons

Margareta Thorgren igen:

För att få till ett bra samtal har vi gett goda råd, vilket vi alltid försöker göra inför intervjuer.

Jag är imponerad över Triumfs lugna och professionella sätt.

Hovets informationschef Margareta Thorgren
Hovets informationschef Margareta Thorgren.

Kungens podd-debut – så gick det till

Kristoffer Triumfs projekt med att få kungen som poddgäst började i augusti förra året. Då hade han sitt första möte på slottet och i januari hörde hovet av sig igen. När intervjun sedan bandades i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet i förra veckan var det tredje gången som han träffade kungen.

Annons

Foto: Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, TT, Rosie Alm/Kungliga Hovstaterna, Sandra Birgersdotter Ek/Kungliga Hovstaterna.

Annons