Populärt: Drottning SilviaKronprinsessan VictoriaPrins DanielPrinsessan MadeleinePrinsessan Sofia

Oväntade avslöjandet om kungens privatliv med drottning Silvia

26 apr, 2021, 10:31 
Drottning Silvia Kungen Hunden Brandie Förlovningssoffan Stockholms slott

Kungens okända våning. Och de privata semestrarna med drottning Silvia. I den nya poddintervjun får vi möta kungen på ett helt nytt sätt!

Annons
7 saker du inte visste om kung Carl XVI GustafBrand logo
7 saker du inte visste om kung Carl XVI Gustaf

Kungen har gjort podd-debut, inför sin 75-årsdag på fredag. I podcasten Värvet intervjuas han av Kristoffer Triumf – och berättar en hel del om sitt liv bakom de kungliga kulisserna. Bland annat om sina privata bilsemestrar tillsammans med drottning Silvia runtom i Europa.

En stor frihetskänsla i deras i vanliga fall uppstyrda vardag.

– Vi har bilat varje år de senaste 10-15 åren. Jag tycker att det är väldigt skojigt att köra bil, det är det bästa jag vet. För mig är det en frihet, jag styr ju dit jag vill, säger kungen i intervjun.

Kungen kör BMW M8 Competion
Kungen vid ratten i sin atlanticblå BMW M8 Competition.

– De första åren åkte vi från punkt a till punkt b, från Stockholm till Sainte-Maxime då, där vi har ärvt huset av prins Bertil. Men med åren har vi börjat ta större och större omvägar och vi tar längre och längre tid på oss, och stannar över på olika platser i Europa.

Annons

Kungen i stor intervju i podcasten Värvet

– Vi söker upp olika vackra slott, borgar, utsikter, vingårdar eller vad man nu kan hitta. Och ibland hamnar vi på ställen där vi inte riktigt vet var vi är.

– Själva resandet har faktiskt blivit den stora delen. Att ligga på en strand och sola, det klarar man inte av i vår ålder, jag bara bränner mig och det är väldigt onyttigt också har vi lärt oss, säger kungen.

Kungen Kristoffer Triumf Poddar podcast Värvet 75 år
Kungen poddar med Kristoffer Triumf. Intervjun spelades in i Prinsessan Sibyllas våning på Kungliga slottet i förra veckan.

Men kungen berättar också för Kristoffer Triumf om sina tre boenden:

Den stora våningen på Drottningholms slott. Helgerna som han och drottning Silvia tillbringar på godset Stenhammar. Och så kungaparets lite hemliga våning på Stockholms slott. Även om det inte är ofta som han övernattar där:

– Nej, det var länge sedan faktiskt.

Annons

– Jag flyttade dit 1972, den våningen vetter åt Operan och där föddes våra första två barn, Madeleine föddes på Drottningholm.

– Jag är ju uppvuxen här på Kungliga slottet, sedan jag var fyra-fem år. Då bodde jag här i södra flygeln med min mamma och mina fyra systrar i en... Ja, en vansinnigt tråkig våning, om jag ska vara ärlig.

Prinsessan Christina Kung Carl Gustaf Kungen Lillprinsen Stockholms slott Retro
Kungen, 8, och prinsessan Christina, 11, på Stockholms slott 1954.

– Den bestod egentligen bara av en enda lång korridor, det var som på ett hotell ungefär, med dörrar på var sin sida, och där hade vi våra rum. Min mor bodde i rummet med två små fönster som vetter åt Nationalmuseum.

Kungen 75 år

Själva poddinspelningen äger rum i kungaparets privata matsal på Stockholms slott.

– Det är ett rum som är mig mycket kärt, numera är väggarna klädda med rött tyg, men när jag var barn var det plankväggar här helt enkelt. Rå ohyvlad plank.

Annons

– Det hade varit Gustaf V:s skrivrum, då fanns det en gjutjärnsspiraltrappa i den hörnan och en ganska ful brungrön kakelugn bakom mig här. Men av någon anledning som inte jag vet så gjorde man om det.

Kungen om sitt liv på Stockholms slott

– Men på min tid hade jag mitt elektriska tåg här och också mitt pingpongrum, så det här var mitt hobbyrum och många av mina kamrater tyckte att det var väldigt spännande att komma hit och leka med det där tåget, säger kungen till Kristoffer Triumf.

– Men nu är det vår matsal med röda väggar och fin möblering så det är helt annorlunda.

– Under åren har ju varje generation flyttat in i en annan del av slottet. Så det har varit en ständig rörelse. Man undrar ju vad som ska hända härnäst...

Kungen Drottning Silvia Kungaparet Stockholms slott
Kungaparet på Stockholms slott, där de har en av sina tre privata våningar.

Lyssna på hela podden med kungen här: https://play.acast.com/s/varvet/carlxvigustaf

Foto: TT, Sara Friberg/Kungliga Hovstaterna, Carolina Byrmo/Svensk Damtidning.

Annons